Kraftige sammenstøt foran klimatoppmøtet:

Over 200 demonstranter pågrepet i Paris

208 personer er pågrepet etter kraftige sammenstøt mellom politi og miljødemonstranter på Place de la Republique i Paris. President Hollande kaller sammenstøtene «skandaløse».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har identifisert rundt 200 eller 300 personer som har brutt forbudet mot demonstrasjoner under klimatoppmøtet, sier Paris' politisjef Michel Cadot. Personene som ble pågrepet hadde med seg prosjektiler eller andre mistenkelige objekter, ifølge Cadot.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve opplyser at totalt 174 personer sitter i varetekt, og han legger til at voldshandlingene må fordømmes på det sterkeste.

Demonstranter kastet glassflasker og lys som var lagt ned etter terrorangrepene, og politiet har flere ganger tatt i bruk tåregass for å spre menneskemengdene. Ingen skal ha blitt skadd under opptøyene.

Les også: Håp om gjennombrudd på klimamøtet i Paris

«Forstyrrende elementer»

Alle store markeringer i forbindelse med toppmøtet i Paris er forbudt etter terrorangrepene som rammet byen for over to uker siden. Landet har også innført unntakstilstand.

Frankrikes president François Hollande fordømmer søndag den «skandaløse» oppførselen til aktivister på ytre venstrefløy.

– Disse forstyrrende elementene har ingenting å gjøre med klimaaktivister, sier han under et møte mellom EU og Tyrkia i Brussel.

– Det er dobbelt beklagelig, til og med skandaløst, at dette skjedde på Place de la Republique, hvor det er lagt ned blomster og lys til minne om dem som ble drept av terroristenes kuler i Paris-angrepene 13. november, sier han.

Miljøorganisasjonen 350.org sier den tar avstand fra den voldelige demonstrasjonen, og legger til at demonstrantene ikke har tilknytning til miljøbevegelsen.

To stille demonstrasjoner

Myndighetene har av sikkerhetshensyn lagt ned demonstrasjonsforbud, men tusenvis av demonstranter trosset dette og samlet seg sentralt i Paris, hvor de dannet en menneskelig kjede langs ruten til den avlyste klimamarsjen.

Tidligere i helgen har mange satt ut over 20.000 par sko på Place de la Republique som en stille klimademonstrasjon etter avlysningen av den planlagte marsjen. FNs generalsekretær Ban Ki-moon og pave Frans har sendt hvert sitt par sko som bidrag til demonstrasjonen.

Det er anslått at 570.000 mennesker har deltatt på klimademonstrasjoner verden over i helgen.

Les også: Flere tusen par sko i klimademonstrasjon i Paris

En demonstrant kaster gjenstander mot opprørspolitiet under sammenstøt i Paris søndag. Foto: Benoit Tessier (Reuters / NTB scanpix)

Personvernpolicy