Åpen for alle - alltid

UDI opprettholder kors-nekt i asylmottak

Det kristne korset må fjernes hvis et leir- eller stevnested skal godkjennes som asylmottak, har UDI bestemt.
Det kristne korset må fjernes hvis et leir- eller stevnested skal godkjennes som asylmottak, har UDI bestemt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsdirektoratet nekter norske asylmottak å ha kors og andre religiøse symboler hengende fremme. UDI endrer ikke retningslinjene, og det vekker reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for at korset må fjernes hvis et leir- eller stevnested skal godkjennes som asylmottak, er at UDIs regelverk sier at «rommet som tilbys asylsøkerne, skal være religionsnøytralt, og det skal kunne disponeres av alle beboere som ønsker det».

– Det er viktig å spesifisere at dette gjelder alle religiøse symboler, og ikke bare de kristne, sier presserådgiver Vibeke Schjem i UDI til Dagen , som skriver at direktoratet ikke har planer om å gå bort ifra praksisen.

Les også: Russland sender asylsøkere i retur til Norge

– Korset blir hengende

Kors-nekten skremmer derimot ikke lederen av Sarons dal. Senteret kan bli et av landets største asylmottak dersom de tar imot 1.000 asylsøkere. Daglig leder Rune Edvardsen sa lørdag at korsfjerning ikke blir aktuelt.

– UDI bestemmer og er ansvarlig for hvilke haller og fasiliteter de ønsker å ha. Men hos oss regjerer det kjærlighet og ønske om hjelp til flyktninger og myndighetenes mangel på plasser. Kjærligheten kommer fra Korset og det blir hengende så lenge jeg er leder, skrev Edvardsen på sin Facebook-side i helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nekter å fjerne kristne symboler fra leirskoler.

KFUK-KFUM (Kristelig Forening for Unge Kvinner og Kristelig Forening for Unge Menn) sier til Vårt Land at de ikke kommer til å fjerne kristne symboler fra sine leirsteder dersom de skal brukes som asylmottak.

Den kristne barne- og ungdomsorganisasjonen skriver følgende på Facebook lørdag kveld:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi har i lengre tid vært i dialog med UDI om mulige tiltak. Så langt har vi valgt å bistå på andre måter, men flere av våre store leirsteder kan bli og blir benyttet, men slik de er – med kapeller, vår logo og kristne symboler. En avtale om noe annet er uaktuelt».

Les også: Over 100 asylsøkere bortvist etter asylinnstramming

Ber justisministeren om svar

– Å fjerne kors og kristne symboler fra midlertidige asylmottak er et unødvendig svar på et krav ingen asylsøkere meg bekjent har fremmet, sier KrFs Hans Olav Syversen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syversen har sendt et skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp), der han ber statsråden svare på om han stiller seg bak UDIs retningslinjer eller om praksisen bør endres.

– Jeg kan ikke skjønne at det er et problem om det henger et kors på veggen, så lenge det gjøres klart at det er tros- og religionsfrihet i Norge, sier Syversen.

Les også: Politiet etterforsker brann på asylmottak