Folkets klimamarsj: – Det finnes ingen planet B

Stor oppslutning på Folkets klimamarsj i Oslo lørdag. Arrangementet er en del av Global Climate March.
Stor oppslutning på Folkets klimamarsj i Oslo lørdag. Arrangementet er en del av Global Climate March. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Hvis dere ødelegger jorda, hvor skal vi vokse opp da, spør Victor (12) fra Kolbotn. Den unge miljøagenten var en av flere tusen som var med i Folkets klimamarsj i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I strålende solskinn og under paroler som «Kutt utslippene nå» og «Det finnes ingen planet B» stilte over 3.400 personer opp på Jernbanetorget for å sende en klar beskjed til politikerne om å ta tak i klimaproblemene før det er for seint.

– Dette er den største miljømarkeringen i Oslo på svært lang tid, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NTB.

Optimistisk

Han er positivt overrasket over at så mange møtte opp.

– Det gjør meg optimistisk i forkant av klimatoppmøtet i Paris. Dette er et arrangement som verdens ledere ikke kan overse, fastslår Haltbrekken.

Klimamarsjer ble lørdag arrangert over hele verden før klimatoppmøtet neste uke. I Paris ble imidlertid to massemønstringer stanset av sikkerhetsgrunner etter terrorangrepene som rammet den franske hovedstaden 13. november.

I Norge har over 70 organisasjoner fra miljøbevegelsen, fagbevegelsen og kirken stilt seg bak mobiliseringen, som foregikk samtidig på 18 steder fra Hammerfest til Kristiansand, i den varmeste novembermåneden i manns minne.

Tydelig signal

Med blant andre ordfører Marianne Borgen (SV) i front gikk de fremmøtte opp Karl Johan til Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

– Dette er en stor markering som vil ha stor betydning, sier Borgen til NTB.

Klimamarsjen sender et tydelig signal til verdens ledere, mener hun.

– Det er en klar beskjed til politikerne om at de må ta ansvar, sier hun.

Preses i Den norske kirke Helga Haugland Byfuglien mener at det ikke er noen tid å miste.

– Vi vil ha en ambisiøs, forpliktende og rettferdig klimaavtale. Vi trenger politiske grep som skaper endring nå, slo hun fast i sin appell før hun overlot podiet til utenriksminister Børge Brende.

– Mer enn et miljøproblem

Han kunne konstatere at folkehavet foran ham er en inspirasjon for både ham selv og resten av den norske delegasjonen som drar til COP 21 i Paris.

– Det folkelige engasjementet gir oss legitimitet i klimaforhandlingene, sa Brende og lovte at Norge skal gå i bresjen for en ambisiøs klimaavtale.

Ifølge utenriksministeren er verden mye nærmere en klimaavtale enn på lang tid.

– Jeg tror at Paris vil vise at vi er på riktig vei, og jeg tror verdens ledere er rede til å handle. For det er handling vi trenger, fastslår han.

– Klimaendringene kan ikke fortsette. Verdenssamfunnet må ta inn over seg at dette er langt mer enn et miljøproblem. Greier vi ikke å stanse klimaendringene, kan vi bare glemme å nå de andre bærekraftmålene, som å utrydde all ekstrem fattigdom, sier Brende.

Les også: SV vil ha nye klimamål etter Paris

Personvernpolicy