Meny

Folkets klimamarsj: – Det finnes ingen planet B

Stor oppslutning på Folkets klimamarsj i Oslo lørdag. Arrangementet er en del av Global Climate March. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis dere ødelegger jorda, hvor skal vi vokse opp da, spør Victor (12) fra Kolbotn. Den unge miljøagenten var en av flere tusen som var med i Folkets klimamarsj i Oslo.

I strålende solskinn og under paroler som «Kutt utslippene nå» og «Det finnes ingen planet B» stilte over 3.400 personer opp på Jernbanetorget for å sende en klar beskjed til politikerne om å ta tak i klimaproblemene før det er for seint.

– Dette er den største miljømarkeringen i Oslo på svært lang tid, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NTB.

Optimistisk

Han er positivt overrasket over at så mange møtte opp.

– Det gjør meg optimistisk i forkant av klimatoppmøtet i Paris. Dette er et arrangement som verdens ledere ikke kan overse, fastslår Haltbrekken.

Klimamarsjer ble lørdag arrangert over hele verden før klimatoppmøtet neste uke. I Paris ble imidlertid to massemønstringer stanset av sikkerhetsgrunner etter terrorangrepene som rammet den franske hovedstaden 13. november.

I Norge har over 70 organisasjoner fra miljøbevegelsen, fagbevegelsen og kirken stilt seg bak mobiliseringen, som foregikk samtidig på 18 steder fra Hammerfest til Kristiansand, i den varmeste novembermåneden i manns minne.

Tydelig signal

Med blant andre ordfører Marianne Borgen (SV) i front gikk de fremmøtte opp Karl Johan til Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

– Dette er en stor markering som vil ha stor betydning, sier Borgen til NTB.

Klimamarsjen sender et tydelig signal til verdens ledere, mener hun.

– Det er en klar beskjed til politikerne om at de må ta ansvar, sier hun.

Preses i Den norske kirke Helga Haugland Byfuglien mener at det ikke er noen tid å miste.

– Vi vil ha en ambisiøs, forpliktende og rettferdig klimaavtale. Vi trenger politiske grep som skaper endring nå, slo hun fast i sin appell før hun overlot podiet til utenriksminister Børge Brende.

– Mer enn et miljøproblem

Han kunne konstatere at folkehavet foran ham er en inspirasjon for både ham selv og resten av den norske delegasjonen som drar til COP 21 i Paris.

– Det folkelige engasjementet gir oss legitimitet i klimaforhandlingene, sa Brende og lovte at Norge skal gå i bresjen for en ambisiøs klimaavtale.

Ifølge utenriksministeren er verden mye nærmere en klimaavtale enn på lang tid.

– Jeg tror at Paris vil vise at vi er på riktig vei, og jeg tror verdens ledere er rede til å handle. For det er handling vi trenger, fastslår han.

– Klimaendringene kan ikke fortsette. Verdenssamfunnet må ta inn over seg at dette er langt mer enn et miljøproblem. Greier vi ikke å stanse klimaendringene, kan vi bare glemme å nå de andre bærekraftmålene, som å utrydde all ekstrem fattigdom, sier Brende.

Les også: SV vil ha nye klimamål etter Paris

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus