Meny

Hjelpepleier som nektet å gå uten nikab, tapte i menneskerettsdomstolen

Menneskerettsdomstolen konkluderer med at det ikke var i strid med menneskerettskonvensjonen ikke å fornye kontrakten til en hjelpepleier som nektet å jobbe uten nikab. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christiane Ebrahimian (64) tapte i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Hjelpepleieren Christiane Ebrahimian (64) gikk til domstolen, etter at hun i 2000 ikke fikk fornyet kontrakten sin ved en institusjon i en forstad til Paris, etter at hun nektet å etterkomme krav fra ledelsen om å slutte med nikab, melder Dagbladet.

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) konkluderte i går med at det ikke er i strid med menneskerettighetene å nekte helsearbeidere å gå med nikab.

EMD konkluderer med at pålegget om å droppe nikaben på jobb ikke er i strid med artikkel ni i Den europeiske menneskerettskonvensjon, om tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Franske domstoler har kommet til samme konklusjon tidligere. De får støtte fra EMD blant annet fordi kravet hadde sin bakgrunn i en nylig vedtatt fransk lov, slik at det dermed ikke var et vilkårlig pålegg.

Dommerne i Strasbourg ga i fjor Frankrike medhold i at forbudet mot å bruke heldekkende slør på offentlige steder, som ble vedtatt i 2010, ikke bryter menneskerettighetskonvensjonen.

Nikab-forbud har også vært diskutert i Norge i en årrekke. I 2010 konkluderte Justisdepartementet med at et forbud var uaktuelt fordi det sannsynligvis vil være i strid med menneskerettighetene. I fjor åpnet både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet for en å ta opp spørsmålet om et norsk lovforbud mot burka og andre plagg som dekker ansiktet på nytt.

Denne uka ble det også kjent i den italienskspråklige kantonen Ticino er blitt innført en lov, som forbyr heldekkende plagg i offentlighet, i butikker, på restauranter eller andre steder der allmennheten ferdes. Lovbrudd vil straffes med bøter, skriver Dagbladet.

Les også: Frp vil tvinge fram Ap-svar om burka og nikab

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus