Eksperter: – Koalisjon mot IS er ønsketenkning

Putin og Hollande møttes til samtaler om kampen mot IS torsdag, men eksperter tror det vil bli vanskelig å lage en koalisjon mellom Vesten og Russland i kampen mot ekstremistgruppa. Foto: Alexander Zemliansjenko / Reuters / NTB scanpix.
Putin og Hollande møttes til samtaler om kampen mot IS torsdag, men eksperter tror det vil bli vanskelig å lage en koalisjon mellom Vesten og Russland i kampen mot ekstremistgruppa. Foto: Alexander Zemliansjenko / Reuters / NTB scanpix.

Eksperter mener en koalisjon mellom Russland og Vesten mot ekstremistgruppen IS raskt vil møte hindringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter terrorangrepene i Paris har stadig flere tatt til orde for en bred internasjonal front mot IS. Frankrikes president, François Hollande, ba denne uken om en «stor og enhetlig koalisjon» mot IS. Han har gjennomført et diplomatisk maraton med besøk i både Washington og Moskva for å samle støtte til ideen.

Eksperter nyhetsbyrået AFP har snakket med, har imidlertid liten tro på et slikt samarbeid.

– Enten blir det en koalisjon dominert av USA, og Russland vil ikke akseptere å være under USAs fane. Eller så vil det bli laget en mekanisme for å ta felles beslutninger, noe som vil gi Russland et effektivt veto mot vestlige operasjoner, noe som helt klart vil være uakseptabelt, sier Bruno Tertrais, militærekspert ved Foundation for Strategic Research i Paris.

Tertrais tror imidlertid at det vil være en mulighet for felles operasjoner mot bestemte mål, og at Russland kan øyne politisk gevinst gjennom samarbeid med Vesten.

Les også: Russland og Frankrike vil koordinere angrepene mot IS

Koordinerte angrep

– Russland vil helt klart fortsette samarbeidet med Frankrike, noe som gir dem en tilhenger innenfor EU og NATO, sier Sarah Lain, analytiker ved Royal United Services Institute i London.

Men hun mener en koalisjon trolig vil begrense seg til deling av etterretning, noe Russland er svært interessert i etter at en bombe førte til at et russisk passasjerfly styrtet i Egypt forrige måned.

Da Frankrikes president François Hollande møtte Russlands president Vladimir Putin i Moskva torsdag, ble de enige om å koordinere angrepene mot ekstremistgruppen IS i Syria.

Terrorangrepene i Frankrike og bombingen av det russiske flyet gjør at landene må samles mot en «felles fiende», sa Putin da de to møttes i Kreml.

– Vi er klar for dette samarbeidet, sa Putin.

Opptrappet luftkrig

På besøk hos president Barack Obama i Washington tidligere i uka fikk Hollande løfter om en opptrappet luftkrig mot IS, men USAs president er lunken til å innlede et tettere samarbeid med Putin.

Den tyrkiske nedskytningen av et russisk kampfly som skal ha krenket tyrkisk luftrom har ytterligere komplisert bildet, og Putin langet ut mot Tyrkia under pressekonferansen med Hollande torsdag.

Hollande har snakket med flere statsledere for å få dem til å bidra i kampen mot IS. Onsdag var Tysklands statsminister Angela Merkel på besøk i Paris, og Tyskland lover blant annet å sette inn rekognoseringsfly og en fregatt. Torsdag morgen møtte Hollande Italias statsminister Matteo Renzi i Paris, før han satt seg på flyet til Moskva.

Personvernpolicy