Trusselnivået senkes i Brussel

Belgias statsminister Charles Michel under en pressekonferanse i Brussel. Torsdag uttalte han at trusselnivået i hovedstaden ikke var like alvorlig som tidligere antatt. Foto: Francois Lenoir (Reuters / NTB scanpix)
Belgias statsminister Charles Michel under en pressekonferanse i Brussel. Torsdag uttalte han at trusselnivået i hovedstaden ikke var like alvorlig som tidligere antatt. Foto: Francois Lenoir (Reuters / NTB scanpix)

Etter fem dager i helspenn senker belgiske myndigheter trusselvurderingen i hovedstaden Brussel ett hakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vurderingen har vært på høyeste nivå siden lørdag, men ble ifølge belgiske medier senket fra fire til tre torsdag.

Det betyr at myndighetene fortsatt mener det finnes en terrorfare, men at den ikke anses like alvorlig og umiddelbar. Trusselvurderingen står nå på tre for hele landet.

– Situasjonen er alvorlig, men sikkerhetstjenestene har indikasjoner på at den ikke er så truende som vurdert tidligere, sa statsminister Charles Michel på en pressekonferanse i Brussel.

Michel har sagt han frykter et angrep i Brussel lignende det som kostet 130 mennesker livet i Paris 13. november.

Les også: Pågrepne i Belgia kan ha laget Paris-bombene

Spent

Belgisk politi jager fortsatt en av de antatte hovedmennene bak Paris-terroren, en av flere terrormistenkte med tilknytning til landet.

Brussel har vært i full beredskap siden natt til lørdag, og skoler, kjøpesentre og T-bane var stengt helt frem til onsdag. Nå prøver byen å komme seg tilbake til en normal hverdag, men Michel opplyser at politi og soldater fortsatt vil være i Brussel gater,

Stemningen er fortsatt spent, og det har vært flere politiutrykninger og mye sirener de siste dagene.

Frykt

Torsdag var det full utrykning med politi, brannvesen og ambulanser til en moské i nærheten av EU-kvarteret i byen. Moskeen mottok en eske med ti konvolutter og ringte etter hjelp da den første konvolutten ble åpnet og viste seg å inneholde hvitt pulver.

Frykten var at det skulle være miltbrannsmitte, men innholdet viste seg å være ufarlig.

– I alt 17 personer ble sjekket for mulig eksponering. Men pulveret er undersøkt og er ikke farlig, opplyser Anne Wibin i det belgiske brannvesenet til pressen på stedet.

Les også: Ufarlig pulver i Brussel-moské

Personvernpolicy