– Unge afghanere i Norge lever på sultegrensen

Harald Tom Nesvik opplyser at asylsøkere nå vil få matkort, i stedet for kontanter. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Harald Tom Nesvik opplyser at asylsøkere nå vil få matkort, i stedet for kontanter. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Mange mindreårige asylsøkere sendes til Europa og Norge av familien med krav om at de skal sende penger hjem, viser rapporter fra FN. Pengene skulle egentlig gått til mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Min erfaring er at de presses med en gang de kommer til landet. Foreldrene forventer penger tilbake, sier leder Tove Brorson ved Hvalsmoen transittmottak ved Hønefoss til NRK.

– De lever på bønner, tomatsaus og pasta, og mange av dem blir underernærte, forteller hun.

De aller fleste unge, enslige asylsøkere som kommer til Norge, er fra Afghanistan. I år gjelder det 63 prosent av de nesten 5.000 som har kommet til Norge i år. Flere forteller at de har flyktet fordi foreldrene er døde eller at de står i fare for å bli tvangsrekruttert av Taliban.

Les også: Vurderer å stramme inn til minimumskrav

Men ifølge en rapport fra UNICEF er mange sendt av foreldrene som forventer at barna skal skaffe penger til familien. Taliban driver i liten grad tvangsrekruttering, ifølge en rapport fra norske Landinfo.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) tas avgjørelsen om å sende barna til Europa som regel av foreldrene i samråd med barnet.

– For at et barn skal klare å komme seg til Europa må man ha støtte fra en storfamilie. Vi går ut fra at foreldrene står bak, sier seksjonssjef Line Schei Mogenstad i UDI til NRK.

Enslige mindreårige asylsøkere får drøyt 2.000 kroner i måneden fra UDI. Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Frp opplyste i forrige uke at det vil bli slutt på å gi asylsøkere kontanter. Heretter skal de få matkort.

Les også: Flyktninger sover under åpen himmel i Sverige

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus