Al-Shabaab advarer mot å slutte opp om IS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den militante islamistgruppen al-Shabaab i Somalia truer med å «kappe hodet av» dem som går over til islamistgruppen Den islamske staten (IS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom noen sier at han tilhører en annen islamistbevegelse, dreper jeg ham på flekken, sier Abu Abdallah, en av toppene i al-Shabaab.

– Vi kapper hodet av dem som undergraver enheten, legger han til i et radiointervju.

Bånd til al-Qaida

Al-Shabaab, som selv har tette bånd til terrornettverket al-Qaida, kjemper for å styrte den internasjonalt støttede regjeringen i Mogadishu, som beskyttes av 22.000 soldater fra Den afrikanske union (AU).

De siste årene er islamistgruppen drevet ut av flere områder de kontrollerte tidligere, men utgjør fortsatt en betydelige trussel, både i Somalia og nabolandet Kenya der de har gjennomført flere angrep.

Har brutt ut

En rekke militante islamistgrupper, fra Abu Sayyaf på Filippinene til Boko Haram i Nigeria, har sverget troskap til IS det siste året.

Andre grupper har tette bånd til al-Qaida, blant dem al-Shabaab, Nusrafronten i Syria og flere grupper i Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte fraksjoner innen al-Shabaab har også sverget troskap til IS, men flere av lederne av disse er drept av hovedfraksjonen, som ledes av den såkalte emiren og al-Qaida-lojalisten Ahmed Diriye.

Ikke splittet

Somalias president Hassan Sheikh Mohamud hevdet nylig at al-Shabaab hadde mistet grepet som følge av de interne stridighetene. Det avviser Abu Abdallah.

– Verden ønsker at vi skal splittes, sier han.

– Men de som ønsker å slutte seg til en annen islamistgruppe, må forlate landet og slutte seg til dem der de er. Vi kommer ikke til å tolerere sabotører, sier han.