Al-Shabaab advarer mot å slutte opp om IS

Den militante islamistgruppen al-Shabaab i Somalia truer med å «kappe hodet av» dem som går over til islamistgruppen Den islamske staten (IS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dersom noen sier at han tilhører en annen islamistbevegelse, dreper jeg ham på flekken, sier Abu Abdallah, en av toppene i al-Shabaab.

– Vi kapper hodet av dem som undergraver enheten, legger han til i et radiointervju.

Bånd til al-Qaida

Al-Shabaab, som selv har tette bånd til terrornettverket al-Qaida, kjemper for å styrte den internasjonalt støttede regjeringen i Mogadishu, som beskyttes av 22.000 soldater fra Den afrikanske union (AU).

De siste årene er islamistgruppen drevet ut av flere områder de kontrollerte tidligere, men utgjør fortsatt en betydelige trussel, både i Somalia og nabolandet Kenya der de har gjennomført flere angrep.

Har brutt ut

En rekke militante islamistgrupper, fra Abu Sayyaf på Filippinene til Boko Haram i Nigeria, har sverget troskap til IS det siste året.

Andre grupper har tette bånd til al-Qaida, blant dem al-Shabaab, Nusrafronten i Syria og flere grupper i Jemen.

Enkelte fraksjoner innen al-Shabaab har også sverget troskap til IS, men flere av lederne av disse er drept av hovedfraksjonen, som ledes av den såkalte emiren og al-Qaida-lojalisten Ahmed Diriye.

Ikke splittet

Somalias president Hassan Sheikh Mohamud hevdet nylig at al-Shabaab hadde mistet grepet som følge av de interne stridighetene. Det avviser Abu Abdallah.

– Verden ønsker at vi skal splittes, sier han.

– Men de som ønsker å slutte seg til en annen islamistgruppe, må forlate landet og slutte seg til dem der de er. Vi kommer ikke til å tolerere sabotører, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus