Varsles ukentlig om sikkerhetsbekymringer etter flyktninge-avhør:

PST: – Kan være IS-sympatisører blant flyktningene

Asylsøkere i ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Hit sendes flyktninger som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Asylsøkere i ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Hit sendes flyktninger som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

1.507 er hittil i år forsvunnet fra norske mottak. PST mottar bekymringsmeldinger fra UDI og Politiets utlendingsenhet hver uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall som er forsvunnet fra mottak:

 • Somalia: 289
 • Syria: 154
 • Eritrea: 151
 • Afghanistan: 124
 • Irak: 103
 • Etiopia: 67
 • Sudan: 67
 • Nigeria: 56
 • Kosovo: 47
 • Iran: 45
 • Pakistan: 39
 • Marokko: 36
 • Algerie: 28
 • Russland: 19
 • Usbekistan: 17
 • Libya: 14
 • Albania: 13
 • Ukraina: 13
 • Elfenbenkysten: 9
 • Andre nasjonaliteter: 160
 • Statsløse: 56

For en drøy uke siden uttalte justisminister Anders Anundsen at registreringen som nå gjøres av asylsøkerne ikke er grundig nok.

– Det er mange vi ikke vet noe om, bekrefter informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Bernsen, til ABC Nyheter.

PST skriver i sin trusselvurdering i november av asyltilstrømningen at de er kjent med at enkeltpersoner som ankommer riket kan ha sympatier for eller tilknytning til ISIL, al-Qaida eller andre militante islamistiske grupper «med til dels svært ulike agendaer».

Bakgrunn: Anundsen: – Får ikke sjekke asylsøkerne godt nok

1.500 forsvunnet fra mottak

I løpet av 2015 har så langt 1.507 asylsøkere «forsvunnet» fra mottak.

– Vi har ikke kontroll på de som er forsvunnet fra asylmottakene eller de som kommer, men det er ikke funnet bevis på at ISIL bruker flyktningstrømmen til Norge på å sende terrorister, sier Bernsen.

– Det er mange vi ikke har kontroll på, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen. Foto: PST / Pressefoto
– Det er mange vi ikke har kontroll på, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen. Foto: PST / Pressefoto

– Hvordan kan dere være sikre på det hvis dere ikke kontrollerer flyktningtilstrømningen?

– Det er UDI som registrerer flyktningene, og vi har et tett samarbeid med de hvor de skal komme med bekymringsmeldinger.

– Har det kommet bekymringsmeldinger til dere fra UDI?

– Ja, det har det, og de følger vi tett opp. Vi registrerer et etterretningsgap hvor vi ikke har kontroll over alle flyktningene, men det er heller ikke målet. Flyktningene er ikke terrorister, de er ikke farlig i utgangspunktet.

Bernsen forteller at PST har mottatt en bestilling av justisministeren på en ny trusselvurdering med tanke på asyltilstrømningen.

Les også: Over 1.500 asylsøkere borte fra norske mottak

– Varsler PST ukentlig

Politiets utlendingsenhet (PU) har ansvaret for registreringen av asylsøkere. De bekrefter at situasjonen er utfordrende.

– Det vært en krevende høst for PU i forbindelse med den økte asyltilstrømmingen. Men vi beveger oss nå fra krisemodus til en mer håndterbar situasjon. Vi har oppbemannet fra 600 til nesten 1.000 ansatte i løpet av et år, sier kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet, Arild Strømmen, til ABC Nyheter.

Hver eneste uke sender utlendingsenheten saker til PST.

– Ved registrering undersøker vi både om en asylsøker er etterlyst i utlandet, og om vedkommende er etterlyst eller tidligere straffedømt i Norge.

I forbindelse med arbeidet bekreftet PU at de har gjort en rekke funn som gir grunn til sikkerhetsbekymring.

– Av politioperative hensyn kan vi ikke si noe om hva som er funnet. Vi varsler ukentlig PST om saker, men kan ikke gå i detaljer om antall, skriver PU på sine hjemmesider.

Falske id-papirer

Kommunikasjonsrådgiveren i Politiets utlendingshet bekrefter at falske id-papirer er i omløp.

– Det er også mange asylsøkere som ankommer uten identifikasjonspapirer. Hva gjelder omfanget av falske dokumenter kan vi generelt si at mangel på ID-dokumenter er en større utfordring enn falske ID-dokumenter.

Nå har UDI kommet i gang med hurtigbehandlingen av åpenbart grunnløse søknader, og PU har uttransportert et hundretalls personer av dem som er ankommet over Storskog de siste ukene, ifølge Strømmen.

– Sårbar gruppe for radikalisering

I PST sin siste trusselvurdering av flyktningtilstrømningen skriver etaten at det på lengre sikt er mulig at enkelte asylsøker vil kunne utgjøre en terrortrussel mot Norge.

– Asylsøkerne er sårbare individer, og når det i tillegg finnes ekstreme radikaliserte miljøer i Norge er det personer der som på sikt er sannsynlig at vil prøve å radikalisere flyktninger, sier Martin Bernsen.

PST skriver i sin trusselvurdering av 6. november at de er kjent med at personer som kan knyttes til ekstremisme, driver oppsøkende virksomhet overfor asylsøkere.

– PST vurderer fortsatt at det per i dag er lite sannsynlig at det norske asylinstituttet blir brukt av grupper som ISIL/al-Qaida til å sende personer med en forhåndsbestemt voldsintensjon til Norge. Dette er basert på etterretning og dermed preget av usikkerhet, skriver PST videre i trusselvurdering på bakgrunn av asylstrømmen.

Les også: Anslår inntil 50.000 asylsøkere neste år

Få med oppholdstillatelse

Kun 68 av de over 1.500 søkerne som er «forsvunnet» har fått oppholdstillaltelse og skal bosettes. 263 har søknaden sin til behandling hos Utlendingsdirektoratet (UDI), mens hele 934 av de har fått utreiseplikt. 212 har avslaget sitt til klagebehandling hos Utlendingsnemnda (UNE).

– Asylmottaket er et frivillig botilbud, men man er pliktig til å oppgi ny adresse dersom man forlater asylmottaket, sier kommunikasjonsrådgiver i UDI, Martin Brynildsrud Andersson til ABC Nyheter.

Martin Brynildsrud Andersson, presserådgiver i UDI. Foto: UDI / Pressefoto
Martin Brynildsrud Andersson, presserådgiver i UDI. Foto: UDI / Pressefoto

Kommunikasjonsrådgiveren forteller det alltid har forsvunnet noen fra mottakene.

– Dette er ikke noe nytt eller uvanlig.

– Hvor er det de «forsvunnede» blir av?

En del reiser nok ut av Norge og prøver seg i et nytt land. Andre igjen er borte en stund også dukker de opp igjen, sier kommunikasjonsrådgiveren i UDI.

Les også: – Svensk grensekontroll kan ha positiv effekt

– Trussel fra høyreekstreme miljøer

Den økte asyltilstrømningen tror PST vil få negative følger trusselen knyttet til høyreekstreme i Norge.

– Vi har tidligere hatt enkeltpersoner, men ingen lederskikkelser. Vi ser heller ingen oppblomstring av lederskikkelser nå, men det vokser med omfang på Internett, sier Martin Bernsen i PST.

I Sverige har det tidligere vært flere angrep og påsatte branner mot asylmottak. PST anser det som mulig at vi i fremtiden vil få se lignende hendelser i Norge fra enkeltpersoner eller grupperinger.

– Som vurdert tidligere er det et potensial for at venstreekstreme miljøer i Norge kan mobiliseres som følge av flyktningkrisen. En eskalering av konflikten med det høyreekstreme miljøet kan føre til motreaksjoner og voldelige sammenstøt mellom høyre- og venstreekstremister, skriver PST avslutningsvis i sin trusselvurdering 6. november.

Les også: – Økt asylstrøm kan motivere høyreeksteme

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:30 Flere veier stengt på Vestlandet09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52 Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50 Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14 Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14 Politiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42 Innsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12 Brann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23 Bilbrann i Oslo22:50 Denne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45 Sykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38 NRK får bot for gullfiskdrap22:20 Mikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang
Siste nytt
09:30NorgeFlere veier stengt på Vestlandet09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52NorgeReineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50VerdenAmerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14SportHovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14NorgePolitiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42NorgeInnsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12NorgeBrann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23NorgeBilbrann i Oslo22:50NorgeDenne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45SportSykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38NorgeNRK får bot for gullfiskdrap22:20NorgeMikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang
Populært