Putin og Khamenei slår fast at Syria må velge sin egen vei

Russlands president Vladimir Putin (til venstre) møte Irans øverste leder Ali Khamenei i Teheran mandag. Foto: Sputnik / Kreml (Reuters / NTB scanpix)
Russlands president Vladimir Putin (til venstre) møte Irans øverste leder Ali Khamenei i Teheran mandag. Foto: Sputnik / Kreml (Reuters / NTB scanpix)

Syrias innbyggere må avgjøre sin egen fremtid gjennom valg, fastslår Russlands president Vladimir Putin og Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin besøkte mandag Teheran for første gang på åtte år. Med seg i bagasjen hadde han raketter og atomsamarbeid for å knytte tettere bånd til Iran.

Men Putin hadde også med seg et Syria-budskap som er helt i tråd med Irans egen linje overfor det krigsherjede landet.

Godtar ikke

Mandag ettermiddag diskuterte Putin utviklingen i Syria med ayatolla Ali Khamenei, og de to var skjønt enige om at «eksterne forsøk på å diktere scenarioer for politisk løsning i Syria» ikke kan godtas.

Enhver endring i Syrias lederskap må skje som følge av valg, slo de to fast.

– Amerikanerne har et langtidsprosjekt og forsøker å dominere Syria og hele regionen. Dette er en trussel mot alle land, spesielt Russland og Iran, sa Khamenei.

– USA forsøker nå å gjennomføre sin mislykkede militære strategi med politiske mål i stedet, la han til, med henvisning til foreslåtte fredssamtaler for å få en slutt på krigen.

Les også: Iran vedtar atomavtalen

Assad

Teheran og Moskva har i årevis vært president Bashar al-Assads viktigste allierte, og begge landene deltar i krigen på det syriske regimets side.

Putin satte i slutten av september inn russiske kampfly for å bistå i kampen mot Assads motstandere i Syria.

Iran deltar ikke offisielt med bakkestyrker i krigen, men innrømmer at «militærrådgivere» fra den iranske revolusjonsgarden befinner seg i landet. Flere av dem er drept i kamp.

Russiske flyene utfører daglige angrep mot mål mot påståtte IS-mål, men angriper ifølge USA også andre opprørsgrupper som kjemper mot Assad.

Mens Vesten mener Assad må gå av, er Russlands og Irans syn at Assad må sitte inntil det har blitt gjennomført valg i Syria – noe som kan by på praktiske og sikkerhetsmessige problemer i det krigsherjede landet.

Raketter

Under møtet mandag diskuterte Putin og Khamenei også andre temaer, og kunngjorde etterpå at de skal arbeide for tettere bånd mellom Russland og Iran. Putin hadde mandag også møter med president Hassan Rouhani.

Kort tid etter at Putin landet i den iranske hovedstaden, meldte et iransk nyhetsbyrå at russernes lenge varslede leveranse av rakettsystemet S-300 til Iran er i gang.

Samme dag undertegnet også Putin et dekret som gjør at russiske selskap får lov til å jobbe på iranske anrikingsanlegg, samt eksportere utstyr og teknologi til spesifikke oppgaver innen Irans kjernefysiske virksomhet.

Putins beslutning om å lempe på restriksjonene i atomsamarbeidet, innebærer blant annet russisk hjelp til iransk eksport av anriket uran og er i tråd med den internasjonale avtalen mellom Teheran og stormaktene.

Avtalen om levering av rakettsystemet S-300 ble opprinnelig inngått i 2007, men ble lagt på is på grunn av FN-sanksjoner overfor Iran.

Les også: Bahrain: – Iran er like farlig som IS

Personvernpolicy