Meny

Ny forskning: Mark er vår ikke fullt så fjerne slektning

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møt din ukjente fetter: En mark som lever på havets bunn. Du deler flere gener med den, enn mange andre dyr.

Enteropneuster, er mark som lever under vann. De ligner ikke oss mennesker mye i utseende, men når har forskere ved universitetet i Okinawa i Japan funnet ut at de er en slektning av oss.

Les også: Nå kan vi stjele edderkoppens «superkrefter»

Forskerne har sammenlignet det menneskelige genom med markens, og funnet ut at vi har overraskende mye til felles. Rundt 70 prosent av genene våre kan spores tilbake til en felles forfar, et vesen som levde for 500 millioner år siden.

Les også: Ny menneskeart funnet i Sør-Afrika

Både marken og mennesker tilhører gruppen arter som kalles deuterostomier. Forskerne i Okinawa mener forskningen deres viser at deuterostomier er de eneste som har genegruppen kalt pharyngeal. Antagelig har disse genene vært med på å utvikle svelget hos mennesker, delen som kobler munnen og nesen til spiserøret.

– Dette er med på å fylle et hull i vår forståelse av hvordan vi deler gener med alle deuterostomier, og hvem som er vår felles forfar, sier Oleg Simakov, forfatter for studien.

Les også: Spøkelse skapt av forskere i laboratoriet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus