– Fortsatt 136 gisler på hotell i Mali

Se videobilder fra hotellet som ble sendt på en lokal fjernsynsstasjon her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De væpnede mennene som stormet Radisson Blu-hotellet i Malis hovedstad Bamako fredag, holder fortsatt 124 gjester og tolv ansatte som gisler, opplyser Rezidor Hotel Group som eier hotellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mali:

  • Republikk i Afrika
  • Hovedstad: Bamako
  • Innbyggertall: 17,6 millioner (2014)
  • Regjeringssjef: President Ibrahim Boubacar Keïta
  • BNP per innbygger: 1.642 USD


(Kilder: CIA Factbook og Verdensbanken)

---

Hotellangrepet i Mali

  • Væpnede menn tok fredag 170 mennesker som gisler inne på et Radisson Blu-hotell i sentrum av Malis hovedstad Bamako.
  • Rundt ti angripere tok seg inn på hotellet, sier sikkerhetskilder til nyhetsbyrået Reuters.
  • Angriperne skal ha skutt og ropt «Allahu akbar» (Gud er størst) da de tok seg inn på hotellet.
  • Minst tre mennesker er drept, mens over 80 av gislene nå skal være i sikkerhet, ifølge statlig TV.
  • Imidlertid skal 124 gjester og 13 ansatte fortsatt befinne seg på hotellet, ifølge eierselskapet.
  • Ifølge Utenriksdepartementet er det trolig ingen nordmenn blant gislene på hotellet.
  • Den militante islamistgruppen Ansar al-Dine står bak angrepet mot hotellet, melder Al Jazeera. Gruppen skal ha bånd til al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), som regnes som en del av terrornettverket al-Qaida.
  • Islamister tok i 2012 kontroll over den nordlige delen av Mali. Året etter tok en franskledet militæroperasjon sammen med maliske styrker tilbake kontrollen over området. Samme år ble en fredsbevarende FN-styrke utplassert i landet, i underkant av 40 nordmenn inngår i denne styrken.

Ifølge de første meldingene ble 170 gjester og ansatte holdt som gisler på hotellet, men den siste kunngjøringen tyder på at det kan ha vært langt flere.

Malis innenriksdepartement opplyser at 87 gisler enten har rømt ved egen hjelp eller er evakuert av sikkerhetsstyrker som har tatt seg inn i hotellbygningen.

Blant de 87 var minst tolv franske statsborgere som arbeider for Air France, fem tyrkiske statsborgere som jobber for Turkish Airlines og ifølge Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier er også to tyske statsborgere frigjort.

Blant gislene som fortsatt holdes på hotellet, er det fortsatt to tyrkiske statsborgere, 20 indere og minst sju kinesere.

NTB har vært i kontakt med Forsvaret, Utenriksdepartementet samt norske hjelpeorganisasjoner og bedrifter som har virksomhet i Mali, men det er foreløpig ingenting som tyder på at det befinner seg norske statsborgere på hotellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Franske og amerikanske soldater

Franske spesialsoldater, som er i Mali for å bekjempe militante islamister, er også på plass utenfor hotellet, sammen med personell fra FNs fredsstyrke MINUSMA.

Det var mange utenlandske statsborgere på hotellet som ble angrepet, blant dem minst tolv franske statsborgere som arbeider for Air France, tjue indere, sju kinesiske turister og seks ansatte i det tyrkiske flyselskapet Turkish Airlines.

— Islamistgruppe

Det er den militante islamistgruppen Ansar al-Dine som står bak angrepet mot et hotell i Malis hovedstad Bamako, melder Al Jazeeras korrespondent i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningen er ikke bekreftet fra annet hold, men det er kjent at angriperne ropte «Allahu akbar» («Gud er størst») da stormet inn på hotellet, og at de friga gisler som kunne gjengi vers fra Koranen.

«Troens forsvarere»

Ansar al-Dine, som betyr troens forsvarere, kjemper for at det skal innføres sharia-lovgiving i Mali.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppen ledes angivelig av Iyad Ag Ghaly, en av de mest framtredende lederne fra tuaregopprøret på 1990-tallet.

Gruppen mistenkes for å ha bånd til al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), som regnes som en del av terrornettverket al-Qaida.

Diplomatskilt

En gruppe menn kjørte til hotellet i en bil med diplomatskilt, gikk inn i bygningen og opp i fjerde etasje, sier sikkerhetskilder til DPA.

Kilder sier til Reuters at angriperne ropte «Allahu akbar» («Gud er størst») da de tok seg inn på hotellet. Hotellet har 190 rom.

Norske offiserer

Rundt 20 norske offiserer deltar i FNs fredsbevarende styrke i Mali, og de fleste av dem skal befinne seg i Bamako.

– Vi arbeider nå med å kartlegge hvor alle de norske offiserene befinner seg, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen og sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, Rune Jakobsen, besøkte selv de norske offiserene i Bamako tidligere i måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mali er også et fokusland for norsk bistand og flere norske hjelpeorganisasjoner har prosjekter i landet.

Les også: Kripos forbereder straffesak etter IS-drap

Artikkelen fortsetter under annonsen

UD undersøker

USAs og Storbritannias ambassade i Bamako ber alle amerikanske borgere søke tilflukt, melder AP.

Det norske utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Bamako, heter det i departementets reiseråd fra 2013. UD fraråder i tillegg alle reiser til Mali utenfor Bamako.

Opprørsgrupper

I august ble det tatt gisler på et hotell i byen Sévaré i Mali. Fire soldater, fem FN-arbeidere og fire angripere ble drept. Ytterliggående islamister antas å stå bak angrepet.

FN fikk i mai fikk på plass en skjør fredsavtale mellom myndighetene og tuareg-separatistene i landet, men volden mellom opprørsgrupper har fortsatt, til tross for fredsavtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Gisler reddet fra hotell i Mali

USAs terrorliste

Lederen av gruppa al-Jazeera blinker ut som ansvarlige for angrepet, Iyad Ag Ghaly, var i en periode på 2000-tallet malisk diplomat i Saudi-Arabia og har vært kjent under kallenavnet «Strategen».

Ifølge sikkerhetskilder ankom angriperne i Bamako Radisson Blu-hotellet i en bil som var utstyrt med diplomatskilt.

I et radiointervju i Timbuktu i april kunngjorde Iyad Ag Ghaly at hans gruppe ville sørge for å håndheve sharialov i byen, og at kvinner måtte bære slør, at utro ville bli steinet og at tyver ville bli straffet med amputasjoner.

Ifølge borgermesteren i Timbuktu resulterte uttalelsen i at nesten alle kristne flyktet fra byen.

USA har satt Iyad Ag Ghaly på sin liste over «Globale terrorister».

Følg situasjonen direkte under: