Sverige leter etter flere terrormistenkte

Mannen som er mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep i Europa, ble pågrepet av svensk politi torsdag. Pågripelsen skal ha skjedd i en væpnet politiaksjon her i Boliden i Västerbotten. Foto: Robert Granström (TT / NTB scanpix)
Mannen som er mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep i Europa, ble pågrepet av svensk politi torsdag. Pågripelsen skal ha skjedd i en væpnet politiaksjon her i Boliden i Västerbotten. Foto: Robert Granström (TT / NTB scanpix)

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo leter etter flere mistenkte etter politiaksjonen hvor Mutar Muthanna Majid, som er mistenkt for terrorplanlegging, ble pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mutar Muthanna Majid:

  • Irakisk statsborger i 25-årsalderen, bosatt i Sverige.
  • Han skal ifølge avisen Aftonbladet ha vært i Syria og kriget for IS.
  • Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mener mannen skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa.
  • Ifølge avisen Expressen ble Majid fanget opp av et overvåkingskamera da han kom tilbake til Sverige.
  • En stund ble det fryktet at han hadde reist videre og skjult seg i Norge.
  • 25-åringen ble pågrepet i en politiaksjon i Boliden i Västerbotten torsdag kveld.

Det bekrefter forsvarsminister Peter Hultqvist overfor Expressen fredag.

Flere personer ble tatt inn til avhør i politiaksjonen torsdag der Majid ble pågrepet.

Den svenske politidirektøren Dan Eliasson vil ikke si hvor mange som ble tatt inn til avhør og understreker at det ikke er sikkert at personene er mistenkt for lovbrudd.

Det antatte IS-medlemmet Majid ble etterlyst onsdag på grunn av mistanker om at han hadde planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa.

Sikkerhetspolitiet Säpo vil ikke bekrefte hvor i Sverige pågripelsen skjedde torsdag, men flere medier skriver at den irakiske statsborgeren i 25-årsalderen ble pågrepet i tettstedet Boliden i Västerbotten nordøst i Sverige.

Bakgrunn: Terrormistenkt pågrepet i Sverige

I avhør

Vitner forteller at Majid hadde bodd i Boliden i flere uker.

På spørsmål om hvorfor politiet ikke pågrep ham før torsdag, svarer politidirektøren:

– Ja, det er fordi det ikke har vært opplysninger om at han var farlig. Det er ikke vanskeligere enn det, sier Eliasson til TT.

Han legger til at det «ikke har vært grunn til å se nærmere på denne mannen tidligere», men vil ikke kommentere hvordan politiet og andre myndigheter har fått rede på at Majid kan ha forberedt et angrep.

Avhørene av Majid fortsetter fredag.

Alene?

Politiet utelukker ikke at flere kan ha vært sammen med Majid om de angivelige angrepsplanene. Ifølge Säpo var han den eneste som ble pågrepet i aksjonen torsdag.

– Det her er den personen vi har lett etter, men man vet aldri om en person er alene eller ikke, sier Eliasson.

Det var «et fantastisk politiarbeid» som førte til at Mutar Muthanna Majid ble pågrepet, sier politidirektøren.

– Alt kommer sikkert til å granskes i ettertid og da er jeg sikker på at veldig mange i politiet kommer til å få gullstjerner i boken, sier han.

Les også: Löfven: Sverige har vært naive

Fortsatt høynet trusselnivå

Terrorberedskapen i Sverige ble hevet til nest høyeste nivå onsdag, og også norske politidistrikter ble bedt om å være oppmerksomme i tilfelle Majid hadde tatt seg over grensen til Norge.

Beredskapsnivået forblir uendret på tross av torsdagens pågripelse, opplyste Säpo til TT torsdag.

Pågripelsen av Majid skjedde ved et asylmottak som drives av svenske utlendingsmyndigheter i Boliden, nordvest for Skellefteå.

Beboere i Boliden forteller at bevæpnede spesialstyrker ankom stedet i 18.30-tiden torsdag, drøyt to timer før den irakiskfødte mannen i 25-årsalderen ble pågrepet i et samarbeid mellom Säpo og lokalt politi.

Les også: Sverige høyner trusselnivået

Personvernpolicy