Antatt hovedmann bekreftes drept i Paris

Den antatte hjernen bak Paris-terroren er bekreftet drept av franske myndigheter.
Den antatte hjernen bak Paris-terroren er bekreftet drept av franske myndigheter. Foto: Handout / Reuters

Frankrike bekrefter at den antatte hjernen bak Paris-terroren, belgieren Abdelhamid Abaaoud, var blant dem som ble drept i en politiaksjon onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Abdelhamid Abaaoud er akkurat formelt blitt identifisert ved hjelp av fingeravtrykk. Han ble drept under politiets aksjon. Det var hans lik vi fant i leiligheten, gjennomhullet av kuler, heter det i en kunngjøring fra påtalemyndigheten i Paris.

Dermed er franske myndigheters jakt på den mistenkte hjernen bak terrorhandlingene avsluttet. Ifølge franske myndigheter skal Abaaoud ha flydd fra Istanbul til Praha med et falskt svensk pass.

På en pressekonferanse torsdag opplyste Frankrikes innenriksminster, Bernard Cazeneuve, at Abaaoud har deltatt i fire av seks mislykkede terrorangrep i år.

Onsdag morgen gikk fransk politi og væpnede spesialstyrker til aksjon mot en leilighet i den franske forstaden Saint-Denis. Et stort område ble avsperret, og beboere evakuert.

Det var lenge tvil om Abaaoud var blant de to døde eller åtte pågrepne, men torsdag kom bekreftelsen fra offisielt hold.

Bakgrunn: Politiaksjon mot hjernen bak Paris-angrep

Frankrikes statsadvokat sier det er uvisst om hovedmistenkte sprengte seg selv i luften eller hva som er dødsårsaken, melder BBC.

En kvinne sprengte seg i lufta under angrepet, mens åtte andre personer ble pågrepet i og i nærheten av bygningen.

Belgiske og franske medier melder at den kvinnelige selvmordsbomberen er Hasna Aitboulahcen (26).

I forbindelse med terrorangrepene har det franske parlamentet stemt igjennom tre måneders unntakstilstand, ifølge den franske avisen Libération. Dette vil føre til blant annet økt grensekontroll i landet.

En av terroristene, Salah Abdeslam, er fortsatt på frifot.

– Avverget nytt angrep

Abdelhamid Abaaoud var belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse og ble identifisert ved hjelp av fingeravtrykk, opplyser påtalemyndigheten i Paris.

Belgisk politi tror han ledet en terrorcelle som ble avdekket i Belgia i januar, og som skal ha planlagt drap på belgiske politifolk. Han skal da ha oppholdt seg i Hellas.

Ifølge franske myndigheter avverget politiaksjonen et nytt terrorangrep mot det franske finansdistriktet La Défense utenfor Paris.

– Vi har avverget et terrorangrep. I går kveld ble det besluttet å aksjonere, sa regjeringstalsmann Stephane Le Foll på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Se video fra gårsdagens aksjon:

Dukket opp i IS-video

Ifølge belgiske medier har han kjempet sammen med islamistgruppa IS i Syria, der han i fjor dukket opp på en video, kjørende rundt med krigsfanger hengende i et tau bak bilen.

I februar i år ble Abaaoud intervjuet av IS' eget tidsskrift Dabiq, der han skrøt av å ha fartet Europa rundt for å kjøpe våpen og organisere terroraksjoner, uten at sikkerhetstjenestene i noe land oppdaget ham.

Abaaoud ble også navngitt av flere europeiske medier i fjor, som storebroren til en 13 år gammel gutt som var reist til Syria for å bli barnesoldat hos IS.

Bombeekspert

Franske og belgiske etterforskere har også mistanke om at han var involvert i planleggingen av en mislykket terroraksjon på et fransk høyhastighetstog i august, der den marokkanske angriperen ble overmannet.

– Abaaoud var ikke hvem som helst. Han var en ledende kriger, en som ga opplæring, en bombeekspert, han var svært viktig i det franskspråklige islamistiske ekstremistnettverket. Så dette er en stor lettelse for alle som jobber med dette, sier Mathieu Guidère, som forsker på radikalisering og islamisme ved Universitetet i Genève, til BFM TV.

Forsøkte å rekruttere

Ifølge Spanias innenriksminister Minister Jorge Fernandez Diaz var han også kjent for spansk politi.

– Denne personen, Abdelhamid Abaaoud, forsøkte å rekruttere spanjoler via sosiale medier, særlig kvinner, for å få dem til å kjempe for Daesh, sier han, og benytter den arabiske betegnelsen på IS.

– Dette var ikke for å utføre angrep i Spania, noe vi ikke har kjennskap til at han planla, legger han til.

Kjente selvmordsbombere

Ifølge belgiske medier kjente Abaaoud minst to av selvmordsaksjonistene i Paris, 20 år gamle Bilal Hadfi som sprengte seg i lufta utenfor Stade de France, og 31 år gamle Brahim Abdeslam (31) som sprengte seg i lufta ved restauranten Comptoir Voltaire.

Fransk politi har imidlertid ikke lagt fram beviser for at det virkelig var 28-åringen som planla og organiserte terrorangrepene som kostet 129 mennesker livet i Paris sist fredag.

Saken oppdateres.

Les også: Politiet er på vakt etter varsel om at antatt IS-medlem skal befinne seg i Norge

Abdelhamid Abaaoud

* 28 år gammel belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse.

* Utpekt som «hjernen» bak terrorangrepene i Paris 13. november.

* Tidligere har man antatt at han var i Syria, der han har kjempet for IS.

* Antas også å være hovedmannen bak en terrorcelle som ble avdekket i Belgia i januar.

* Skal tidligere blant annet ha vært involvert i mislykket angrep mot et fransk høyhastighetstog og en kirke i Paris.

* Har vokste opp i Brussel-forstaden Molenbeek, kjent som et arnested for militant islamisme.

* Dømt til 20 års fengsel for å ha ledet en IS-celle som ble avslørt i januar

* Ble anmeldt av sin egen for for kidnapping av sin 13 år gamle lillebror, som blir omtalt som verdens yngste jihadist

* I februar ble han portrettert i IS' propagandamagasin Dabiq.

Personvernpolicy