Ingen økning i asyl-avvisninger knyttet til rikets sikkerhet

Asylsøkere i Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Hit sendes flyktninger, som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Asylsøkere i Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Hit sendes flyktninger, som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Til tross for at antallet asylsøkere som kommer til Norge har økt de siste to årene, har det ikke vært en økning i andelen som er avvist av hensyn til rikets sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet saker har ligget stabilt på rundt 1 promille av asylvedtakene. Det har vært i overkant ti såkalte utelukkelsessaker i året siden 2009, skriver Klassekampen.

Les også: Nærmere 10.000 har fått norsk statsborgerskap i år

Så langt i år har det vært 14 saker der en person er blitt utelukket fra flyktningstatusen. De fleste av disse kom fra Eritrea, ifølge avisen. I fjor ble tre syrere er blitt utelukket fra flyktningstatus i 2015. Utlendingsdirektoratet (UDI) oppgir ingen utelukkelsessaker for syrere så langt i 2015.

Det gjelder saker der personer som søker om asyl er mistenkt for å ha tilknytning til et terrornettverk, regimer Norge ikke anerkjenner eller som kan være involvert i særlig samfunnsfarlig kriminalitet. Dersom det er mistanke om slike forhold varsler UDI Politiets sikkerhetstjeneste og Justisdepartementet.

Også Kripos og Utenriksdepartementet bistår i slike saker.

Les også: Tre av fire vil ha strengere grensekontroll

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus