Meny

IS-magasin med bilde av påstått flybombe

Hevder dette er bomba som sprengte det russiske passasjerflyet. Se video. NB! Reportasje på engelsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremistgruppen IS viser i sitt engelskspråklige magasin et bilde av det som skal være bomben som gikk av om bord på et russisk fly.

I siste utgave av nettmagasinet skriver IS at gruppen opprinnelig hadde planlagt å ramme et fly fra et land som er med i den USA-ledede koalisjonen som angriper opprørerne fra lufta i Syria og Irak.

Men da Russland begynte å bombe mål i Syria i september, bestemte de seg for å ramme et russisk fly i stedet, heter det i forordet til magasinet.

Bakgrunn:  Russisk passasjerfly styrtet i Egypt – 224 personer omkom

Skjult i brusboks

Bildet viser en brusboks sammen med det som ser ut til å være en fenghette og en bryter.

Talsmann John Kirby i det amerikanske utenriksdepartementet sier de ikke er i en posisjon der de kan bekrefte om påstandene i bladet er sanne.

– Men vi mener terroraktivitet trolig er årsaken, sier Kirby og gjentar USAs syn på flystyrten på Sinai 31. oktober

I alt 224 personer mistet livet da flyet eksploderte. Flyet var på vei fra Sharm el-Sheikh i Egypt til St. Petersburg. Flesteparten av passasjerene om bord var russiske turister.

Les også:  Egypt: Støy i siste sekund på opptak fra styrtet fly

Gradvis erkjennelse

USA og Storbritannia var raskt ute med å antyde at en terrorhandling lå bak flystyrten, og etter en stund tok IS på seg ansvaret for flystyrten. Egyptiske myndigheter påpeker at de som etterforsker ulykken, ikke har konkludert, men at de holder alle muligheter åpne.

Halvannen uke etter flystyrten sluttet Russlands statsminister Dmitrij Medvedev seg til dem som mener terror kan ligge bak.

– Muligheten for at det er en terrorhandling er selvfølgelig der som en forklaring på det som skjedde, sa Medvedev.

Les også:  Satellittbilder avviser rakett mot russisk fly

– Vi vil straffe dem

Denne uken trappet president Vladimir Putin opp retorikken betraktelig.

– Vi vil jakte på dem uansett hvor de måtte gjemme seg. Vi vil finne de skyldige bak terrorangrepet på Sinaihalvøya hvor som helst i verden og straffe dem, sier Putin, som kaller angrepet for «en av de blodigste forbrytelsene».

Sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov, opplyser at det er funnet spor etter sprengstoff både på vrakrester og på passasjerenes personlige eiendeler.

– Vi kan helt klart si at det var en terrorhandling.

Les også: Putin lover hevn over IS etter flybombe

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus