Hjernen bak Paris-angrepet trolig drept

- Abdelhamid Abaaoud er ikke blant de pågrepne, opplyste statsadvokat François Molins onsdag kveld.

Tungt væpnede franske politistyrker avverget ifølge regjeringen et nytt terrorangrep i Paris da de gikk til aksjon onsdag. Det er ikke bekreftet om hjernen bak fredagens angrep ble drept i aksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken den antatte hovedmannen Abdelhamid Abaaoud eller den ene som antas å ha overlevd angrepene fredag, Salah Abdeslam, var blant de åtte som ble pågrepet i aksjonen mot en leilighet i Saint-Denis, nord i Paris, og minst to som ble drept, er ikke identifisert, opplyste statsadvokat François Molins onsdag kveld.

Rett før Molins' pressekonferanse meldte Washington Post at Abaaoud, belgieren som mistenkes for å være hovedmannen bak angrepet, er død. Avisa siterer etterretningskilder, men har ingen flere detaljer.

Abdelhamid Abaaoud, også kjent som Abu Umar Al-Balkiki, er antatt hovedmann bak Paris-angrepene. Foto: - / Afp
Abdelhamid Abaaoud, også kjent som Abu Umar Al-Balkiki, er antatt hovedmann bak Paris-angrepene. Foto: - / Afp

Les også: Frankrike: – Vi har avverget et terrorangrep

Sprengte seg i lufta

Den ene av dem som ble drept i morgenens politiaksjon, var en ung kvinne som sprengte seg selv i lufta. En kilde som står etterforskningen nær, sier hun kan være kusinen til Abaaoud.

Aksjonen mot leiligheten varte i sju timer, og skuddvekslingen var så intens at boligblokka der den befinner seg, nå står i fare for å rase sammen. Leiligheten ble fullstendig rasert, blokkas fasade er full av kulehull, og en etasje har rast sammen etter angrepet der politiet avfyrte 5.000 skudd.

En regjeringstalsmann sier at et nytt stort terrorangrep i Paris ble avverget takket være aksjonen. Kilder med kjennskap til etterforskningen sier at de terrormistenkte i leiligheten var i ferd med å avslutte forberedelsene til et angrep mot finansdistriktet La Défense i utkanten av sentrum i nær framtid.

– Vi har avverget et terrorangrep. I går kveld ble det besluttet å aksjonere, sa regjeringstalsmann Stephane Le Foll på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Les ogås: Fransk politi vil vite mer om drept gjerningsmann

Planla angrep

Ifølge ubekreftede opplysninger brukte mistenkte for angrepet leiligheten før angrepet forrige uke, og politiet gikk til aksjon etter å ha mottatt tips om at Abaaoud, Abdeslam og en annen mistenkt befant seg der nå.

Myndighetene sier at liket av mannen som døde i onsdagens aksjon var så ille tilredt og gjennomhullet av granater og kuler at det ennå ikke har lyktes å identifisere ham.

Kort tid før klokken 12 meldte Le Figaro at rundt ti politifolk hadde tatt seg inn i kirken St. Denis de l'Estrée, like ved boligblokka som politiet aksjonerte mot onsdag.

Det var i 4-tiden onsdag morgen at operasjonen mot boligblokka i Saint-Denis ble innledet. Det oppsto kraftig skuddveksling ved blokka, og det ble hørt flere eksplosjoner i løpet av morgenen. Beboere i andre leiligheter ble evakuert.

Rundt klokken 9.30 begynte politi å ta seg inn i leiligheten, ifølge BFM TV. For å vurdere om det var trygt å gå inn, sendte politiet først inn en hund i leiligheten. Hunden ble drept, opplyser fransk politi på Twitter.

Les også: Falsk informasjon i etterkant av Paris-terroren florerer på sosiale medier

Panikk

– Jeg våknet av en eksplosjon. Så hørte jeg skudd, mange skudd. Vi visste ikke hvor vi skulle gjøre av oss. Sønnen min og jeg fikk panikk. Det drysset støv fra taket etter eksplosjonene, sier en nabo til leiligheten, Sabrine, til TV-kanalen BFM. Sju timer etter at aksjonen startet, opplyste politiet at den var avsluttet.

Saint-Denis er forstaden som huser fotballarenaen Stade de France, ett av målene for terrorangrepene fredag. Leiligheten det ble aksjonert mot, ligger bare halvannen kilometer fra stadionet.

129 mennesker ble drept i terrorangrepet mot stadionet, konserthallen Bataclan og flere kafeer og restauranter, og sju gjerningsmenn ble drept, enten ved å sprenge seg selv i lufta eller av politiets kuler. Alle ofrene er nå identifisert, meldte myndighetene onsdag.

Se video fra en av pågripelsene i Paris onsdag, filmet av en av beboerne i området.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus