Politiaksjon mot hjernen bak Paris-angrep:

Frankrike: – Vi har avverget et terrorangrep

Politiaksjonen i Frankrike over – flere fraktet ut. Se video.

Frankrike har avverget et nytt terrorangrep, sier en regjeringstalsmann etter at en politiaksjon mot en boligblokk i Saint-Denis nord for Paris er avsluttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To personer er døde etter at politiaksjonen startet natt til onsdag, mens sju er pågrepet. Blant de døde er en kvinne som sprengte seg selv i luften. Identiteten til de involverte er ikke kjent.

Flere medier melder imidlertid at mistenkte etter terrorangrepene i Paris fredag sist uke oppholdt seg i leiligheten. Blant disse er Salah Abdeslam (26) og Abdelhamid Abaaoud (25) samt ytterligere en terrormistenkt. Opplysningene er ikke bekreftet.

Siste: Hjernen bak Paris-angrepet trolig drept

Kilder med kjennskap til etterforskningen sier at de terrormistenkte i leiligheten planla et terrorangrep mot finansdistriktet La Défense utenfor Paris.

– Vi har avverget et terrorangrep. I går kveld ble det besluttet å aksjonere, sa regjeringstalsmann Stephane Le Foll på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Han bekreftet samtidig at politiaksjonen mot boligblokka er avsluttet.

Les også: Frankrike: – Vi har avverget et terrorangrep

Vil orientere

Påtalemyndigheten opplyser at det vil bli holdt en pressekonferanse om hendelsene onsdag senere på dagen.

– Vi har arrestert tre personer inne i bygget, og en ung kvinne sprengte seg selv i luften. En annen terrorist, som ble funnet død under operasjonen, var truffet av granater og kuler, sier statsadvokat François Molins til presse i Saint-Denis.

– Det er umulig å slå fast identiteten på dette tidspunktet, sier han.

Kort tid før klokken 12 meldte Le Figaro at rundt ti politifolk har tatt seg inn i kirken St. Denis de l'Estrée. Politifolk slo i stykker kirkedøren med øks, ifølge avisen. Kirken ligger like ved boligblokka som politiet aksjonerte mot onsdag morgen.

Les også: – Terrordømt IS-kriger trekker anke på grunn av Paris-angrep

Sju timer

Det var i 4-tiden onsdag morgen at det oppsto en skuddveksling ved boligblokka da politiet var til stede, ifølge Reuters. Det ble også hørt flere eksplosjoner i løpet av morgenen.

Rundt klokken 9.30 begynte politi å ta seg inn i leiligheten, ifølge BFM TV. Ifølge Le Figaro mente politiet på denne tiden at det var svært sannsynlig at Abaaoud befant seg inne leiligheten. 27-åringen er utpekt som planleggeren av Paris-terroren.

For å vurdere om det var trygt å gå inn, sendte politiet først inn en hund i leiligheten. Hunden ble drept, opplyser fransk politi på Twitter.

Sju timer etter at aksjonen startet, opplyste politiet at den var avsluttet, men det er ikke kjent om Abaaoud var i leiligheten som det ble aksjonert mot.

Les også: Alle de terror-innbrakte i Tyskland løslatt

Heltemodig

Innenriksminister Bernard Cazeneuve sier politiet har gjennomført en heltemodig aksjon.

– De har vært i en langvarig skuddveksling og jobbet under forhold vi aldri før har sett, sier Cazeneuve.

Saint-Denis er forstaden som huser fotballarenaen Stade de France, ett av målene for terrorangrepene fredag. Leiligheten det ble aksjonert mot, ligger bare halvannen kilometer fra fotballstadionet.

– Jeg våknet av en eksplosjon. Så hørte jeg skudd, og det var mange skudd. Vi visste ikke hvor vi skulle gjøre av oss. Sønnen min og jeg hadde panikk. Det falt støv fra taket på grunn av eksplosjonene, sier en nabo til leiligheten det ble aksjonert mot, Sabrine, til TV-kanalen BFM.

Minst 50 soldater ble sendt til Saint-Denis i forbindelse med aksjonen.

Les også: De ble drept av terroristene

Planla angrepet

Aksjonen i Saint-Denis skjedde som del av en omfattende politijakt på de involverte i fredagens blodige terrorangrep hvor 129 mennesker ble drept. Den ekstremistiske gruppen IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Sju gjerningsmenn ble drept under aksjonen fredag kveld.

Se amatørvideo: Her høres skudd under politiaksjonen

Se video: Politiet stormet kirke i Saint-Denis


Fakta om antatte gjerningsmenn i Paris

* Politiet mener ni personer gjennomførte terrorangrepet i Paris. Sju ble drept, mens to skal være på frifot. Fire av de døde er identifisert av påtalemyndigheten.

* Salah Abdeslam (26), belgisk. På frifot. Ble stanset av fransk politi få timer etter angrepet, men fikk kjøre videre.

* Analyser av angrepene tyder på at én person som var direkte involvert, ikke er gjort rede for. Denne personen er ennå ikke identifisert av franske myndigheter.

* Et pass tilhørende Ahmed Almohammed (25) ble funnet ved en av selvmordsbomberne ved Stade de France. Syreren skal ha kommet til Frankrike som flyktning i høst. Fingeravtrykkene hans ble registrert i Hellas og skal ha likhetstrekk med selvmordsbomberens avtrykk. Serbisk politi pågrep imidlertid lørdag en mann med et pass som er identisk, med unntak av passbildet. Politiet mistenker derfor at begge passene er falske.

* Brahim Abdeslam (31), fransk, bosatt i Belgia, bror av Salah. Sprengte seg i luften utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan. Knyttes til den belgiske IS-krigeren Abdelhamid Abaaoud.

* Ismail Omar Mostefai (29), fransk. Sprengte seg i Bataclan. Var dømt for flere mindre lovbrudd.

* Bilal Hadfi (20), navngitt som en av selvmordsbomberne ved Stade de France.

* Samy Amimour (28), fransk. Selvmordsbomber i Bataclan. Etterforsket av antiterrorpolitiet etter at han skal ha forsøkt å reise til Jemen, men forsvant høsten 2013. Det var utstedt en internasjonal arrestordre på ham.

* Abdelhamid Abaaoud (27). Franske myndigheter har pekt ham ut som hjernen bak angrepene. Belgieren, med marokkansk opphav, skal ha sluttet seg til IS i Syria, der politiet mener angrepet ble planlagt. Hvor Abaaoud befinner seg nå er ikke kjent.

* Belgisk politi mistenker Abaaoud for å ha ledet en terrorcelle som ble avslørt i januar. Både han og Brahim Abdeslam bodde i Brussel-forstaden Molenbeek

Kilde: NTB

Personvernpolicy