Meny

Politiet i Paris tror to terrormistenkte er på frifot

Mange har lagt ned blomster og plakater ved kafeen La Belle Equipe, som ble rammet av terror fredag. Foto: Jacky Naegelen / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Meld deg! sier broren til terror-ettersøkte Salah Abdeslam. Samtidig mener politiet i Paris at enda en gjerningsperson kan ha overlevd terrorangrepene og er på frifot.
Fransk politi driver klappjakt på Salah Abdeslam. Foto: Belgian Federal Police/handout / Epa

Tre ikke navngitte tjenestemenn sier til nyhetsbyrået AP at analyser av angrepene sist fredag tyder på at én person som var direkte involvert, ikke er gjort rede for.

Denne personen er ennå ikke identifisert av franske myndigheter, ifølge kildene. Dermed vet politiet fremdeles ikke hvem de leter etter.

Salah Abdeslam ble først oppgitt som den eneste av angriperne som kom fra terrorangrepet i live, og han er internasjonalt etterlyst.

Les også: Tre pågrepet i Tyskland etter Paris-terroren

Bekymret bror

En av brødrene hans, Mohamed Abdeslam, ber ham nå innstendig om å melde seg for politiet.

– Han har ennå ikke forklart seg for politiet og er derfor fortsatt å betrakte som uskyldig, sier broren til TV-kanalen BFM. Han sier familien ikke aner hvor han befinner seg, og at de er redd for ham.

Tirsdag fant politiet en forlatt bil med belgiske skilter nordøst i Paris. Bilen, en Renault Clio, var ifølge radiokanalen Europe 1 leid av nettopp Salah Abdeslam.

Bilen er tidligere observert på motorveien mellom Brussel og Paris og settes i sammenheng med forberedelsene til terrorangrepene, ifølge TV-kanalen iTele.

Les også: Terrorangrepa som har tatt flest liv i 2015

Fant sprøyter

Salah Abdeslam skal ha ankommet et hotell i forstaden Alfortville sør for Paris sammen med flere andre to dager før angrepet, ifølge Le Point.

Ifølge avisa hadde han bestilt to rom ved hotellet i sitt eget navn over internett. Avisa har filmet inne i hotellrommene, der de fant sprøyter, sprøytespisser og plastrør. Avisa spekulerer på om utstyret ble brukt til å lage selvmordsbomber, eller om gjerningsmennene kan ha ruset seg før de gikk til angrep.

Hotellet har ikke overvåkingskameraer, men politiet har sikret seg DNA-spor etter gjerningsmennene fra hotellet.

Les også: De ble drept av terroristene

Hentet med bil

Ved 2-tiden natt til lørdag ringte han to menn, Hamza Attou og Mohamed Amri, og ba dem om å hente ham, ifølge den belgiske avisa La Libre.

Ifølge avisa har de to innrømmet å ha hentet Abdeslam ved Barbès nordøst i Paris ved 5-tiden samme natt. De nekter imidlertid for å ha laget bomber til angrepet, slik politiet mistenker, og hevder de ikke visste at Abdeslam var delaktig i terroren.

– Vi har ikke gjort noe annet enn å kjøre taxi, skal de ha forklart i avhør.

Det er denne bilen som ble stanset av franske grensevakter, som sjekket papirene til de tre i bilen, men som ennå ikke hadde fått signalement på Abdeslam.

Les også: Pågrepne i Belgia kan ha laget Paris-bombene

GPS-spor

Salahs bror, Brahim Abdeslam, leide en leilighet i Bobigny utenfor Paris tirsdag, ifølge Le Figaro. Her skal han og andre angripere ha satt sammen sine bombebelter, opplyser politikilder til iTele.

Analyser av GPS-en i gruppens bil tyder på at de forlot Bobigny i 20.30-tiden fredag. Omtrent en time senere gikk de til angrep ved restauranter i sentrum av Paris.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus