Putin lover hevn over IS etter flybombe

President Vladimir Putin lover at Russland vil finne og straffe de som sto bak terrorangrepet mot et russisk passasjerfly i Egypt for drøyt to uker siden. Se video.

President Vladimir Putin lover hevn og opptrapping i Syria etter at han for første gang har bekreftet at en bombe gikk av i passasjerflyet som styrtet i Egypt for over to uker siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

224 personer mistet livet da flyet styrtet på Sinai-halvøya 31. oktober, de fleste russiske turister.

– Vi vil jakte på dem uansett hvor de måtte gjemme seg. Vi vil finne de skyldige bak terrorangrepet på Sinaihalvøya hvor som helst i verden og straffe dem, sier Putin, som kaller angrepet for «en av de blodigste forbrytelsene».

Sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov, opplyser at det er funnet spor etter sprengstoff både på vrakrester og på passasjerenes personlige eiendeler.

– Ifølge analyser utført av våre eksperter, ble en hjemmelaget bombe på opptil 1 kilo TNT detonert under flyvingen, noe som førte til at flyet gikk i oppløsning i luften. Dette forklarer hvorfor deler av flyskroget ble spredt over et så stort område, sier Bortnikov.

– Vi kan helt klart si at det var en terrorhandling, føyer han til.

Les også: Britisk charterfly styrte unna rakett over Egypt

Milliondusør

Russiske myndigheter lovet tirsdag en dusør på 50 millioner dollar for opplysninger som kan føre til at gjerningspersonene blir tatt. Beløpet tilsvarer 436 millioner kroner.

Samme dag ble to ansatte pågrepet på flyplassen i den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheik, mistenkt for å ha hjulpet dem som plantet bomben om bord på flyet, ifølge Reuters' kilder i de egyptiske sikkerhetstjenestene. Innenriksdepartementet i Kairo avviser påstandene, men varsler samtidig at sikkerheten på landets flyplasser er styrket.

Les også: Egypt: Støy i siste sekund på opptak fra styrtet fly

– Jakter overalt

President Vladimir Putin lover at russiske myndigheter vil finne og straffe dem som var ansvarlige for angrepet.

Putin sier også at han har gitt spesialstyrker ordre om å prioritere oppgaven, og at Russland vil trappe opp luftangrepene i Syria som følge av angrepet.

– Det russiske flyvåpenets engasjement i Syria bør ikke bare fortsette, det bør trappes opp, sier han.

Russland har siden slutten av september bombet president Bashar al-Assads fiender i Syria, og brorparten av angrepene har rammet opprørsgrupper som ikke er IS. Tirsdag opplyser det russiske forsvarsdepartementet at russiske fly har fløyet 2.300 tokt over Syria de siste 48 dagene.

Les også: Egypt: Støy i siste sekund på opptak fra styrtet fly

Tvilte på Vesten

Uttalelsene til Bortnikov og Putin kom under et møte i Kreml sent mandag kveld, men ble først publisert tirsdag morgen. Putin ledet møtet.

Tidligere har Russland sådd tvil om vestlige etterretningsopplysninger som tydet på at en bombe eksploderte om bord på flyet. Både USA og Storbritannia har konkludert med at flyet ble utsatt for et terrorangrep.

Egypts luftfartsminister Hossam Kamal understreket tirsdag at landets etterforskere ikke har kommet til noen konklusjon i granskingen av flykatastrofen 31. oktober. Men alle scenarioer vurderes fortsatt, påpeker regjeringen i Kairo.

– Vi tar i betraktning alle mulige årsaker bak flystyrten, inkludert muligheten for at flyet ble rammet av et terrorangrep. Derfor har egyptiske myndigheter styrket sikkerhetstiltakene på alle flyplasser, heter det i en pressemelding fra regjeringen tirsdag.

Peker mot IS

Amerikansk etterretning meldte bare få dager etter flystyrten i Sinai at flyet trolig ble rammet av et terrorangrep og pekte på at ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) muligens sto bak.

Passasjerflyet, en Metrojet Airbus A321 var på vei fra den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh til St. Petersburg da det styrtet.

En gruppe som er aktiv på Sinaihalvøya, og som knyttes til IS, sier den sto bak angrepet. Aldri tidligere har et flystyrt tatt så mange sivile russiske liv.

Bakgrunn: Egypt tilbakeviser dårlig flysikkerhet

Flystyrten i Egypt:

* Et charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt lørdag 31. oktober.

* Flyet styrtet 23 minutter etter avgang fra feriestedet Sharm el-Sheikh og skulle til St. Petersburg i Russland.

* Det var 217 passasjerer og et mannskap på 7 om bord. 221 var russere og tre ukrainere. Alle omkom.

* Airbus A321-200-maskinen var eid av Kogalymavia, men ble operert av det russiske selskapet Metrojet.

* Flyet gikk i oppløsning mens det fortsatt var i lufta, ifølge russiske luftfartsmyndigheter.

* En IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevdet i en Twitter-melding at den sto bak flystyrten.

* Tirsdag bekreftet den russiske sikkerhetstjenesten FSB at en bombe gikk av i passasjerflyet, og at det var et terrorangrep.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus