Meny

Solberg og KS ber kommunene løse asylkrisen

En mann med et barn på armen passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark. De to og barnets mor var blant et tjuetalls asylsøkere som krysset grensen mandag formiddag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

18.000 flyktninger skal bosettes i kommunene allerede neste år. Nå ber både statsministeren og KS alle landets kommuner om å gå sammen for å løse krisen i mottakssystemet.

I et felles brev til landets kommuner som ble sendt tirsdag, oppfordrer Erna Solberg (H) og kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS kommunene til å ta ansvar for å opprette asylmottaksplasser og å ta sin del av jobben med å bosette de ventede 18.000 flyktningene neste år.

– Utfordringene er store og krever flere tiltak og felles mobilisering. Vi må både arbeide for å redusere antallet som kommer, men samtidig klare å gi tak over hodet til de som kommer, sier Solberg og legger til at hun er svært glad for at KS ser alvoret i situasjonen og oppfordrer sine medlemmer til en felles mobilisering for å klare å ta imot flyktningene på en god måte.

Les også: Anundsen: Får ikke sjekket asylsøkerne godt nok

Tak over hodet

Solberg og KS viser til at antall personer i mottak i Norge har doblet seg bare siden juli. Fra å ligge på rundt 13.500 personer er dette tallet nå oppe i 27.000.

– Situasjonen i det norske mottakssystemet kan nå betegnes som en krise. Hver eneste dag trenger om lag 350 mennesker, nyankommet til Norge, et sted å bo. Klarer vi ikke opprette nye mottaksplasser i tråd med behovet, risikerer vi at nyankomne asylsøkere blir stående uten tak over hodet, sier Solberg.

«Alle kommuner må være forberedt på at det kan bli aktuelt å innkvartere asylsøkere i deres kommune. Også på kort varsel. På noen steder vil det være behov for å opprette nye former for asylmottak med langt flere plasser enn i dag», skriver Solberg og KS i brevet.

Av de 18.000 flyktningene kommunene bes om å bosette neste år, er 3.000 overføringsflyktninger og 4.400 enslige mindreårige. Samtidig legges det ikke skjul på at bosettingsbehovet sannsynligvis vil bli enda høyere i 2017. Hver kommune bes fatte vedtak om bosetting for neste år allerede før årsskiftet.

Les også: Over 1.500 asylsøkere borte fra norske mottak

Statsbudsjett

Hvordan kommunene skal klare bosettingsoppgaven økonomisk, blir klarere når rammebetingelsene for bosettings- og integreringsarbeidet i 2016 spikres i Stortingets behandling av forslaget til statsbudsjett i desember.

Forrige uke ble det kjent at Utlendingsdirektoratet (UDI) legger 30.000 nye mottaksplasser ut på anbud for å møte det enorme behovet. Samtidig jobbes det med å etablere større innkvarteringsløsninger for asylsøkere i tilknytning til enkelte byer.

– I neste runde vil det også bli en stor utfordring å bosette og integrere både voksne og mindreårige flyktninger som får opphold i Norge. De skal ta del i vårt samfunns- og arbeidsliv. Kommunenes innsats her er avgjørende for den enkelte flyktning og for samfunnet, sier statsministeren.

Les også: Ny rekord for antall asylsøkere til Norge

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus