Natt til onsdag kan du se meteorsvermen Leonidene

Stjernehimmel over Oslo, bildet er tatt ved Setertjern (293 m.o.h.) øst for parkeringsplassen på Solemskogen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Stjernehimmel over Oslo, bildet er tatt ved Setertjern (293 m.o.h.) øst for parkeringsplassen på Solemskogen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Natt til onsdag kan du se meteorsvermen Leonidene på himmelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Leonidene tidvis kan gi opphav til meteorstormer, tror ikke meteorologene at årets aktivitet blir mer enn gjennomsnittlig, med opptil 15 meteorer i timen på en mørk og klar nattehimmel. Selv om det ikke blir noen meteorstorm vil dette være verdt å få med seg dersom du synes stjerneskudd er fascinerende, skriver nettstedet Himmelkalenderen. Månen vil holde seg under horisonten og dermed ikke forstyrre observasjonene.

Les også: Merkelig lys over Sør-Norge var meteor

Lysstripene vil kunne sees stort sett over hele himmelen, men sjansen for å se leonidemeteorer er større i timene før morgengry enn om kvelden, skriver nettstedet. Også planetene Venus, Jupiter og Mars vil dukke opp utover natta. Leonidene er en liten forsmak på Geminidene, en betydelig mer tallrik sverm, som kommer i midten av desember.

Les også: Meteor lyste opp himmelen i Danmark og Sverige

Et godt tips er å observere fra et mørkt sted – gjerne et sted med vidt utsyn til himmelen og som ligger et stykke unna sterke lyskilder, slik at øynene kan tilpasse seg mørket. Du trenger bare dine egne øyne, ikke kikkert eller teleskop.

Et liggeunderlag, sovepose og en termos med varm drikke er anbefalt tilleggsutstyr, foruten skikkelig varme klær. Litt tålmodighet kommer også godt med.

Les også: Grønn ildkule lyste opp himmelen over Thailand

Se hvordan meteorsvermen Perseidene, som er å se hvert år i midten av august, lyste opp himmelen i California:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus