Meny

Obama: – Kampen mot IS blir langvarig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama lover skjerpet kamp mot IS. Ett konkret resultat på G20-møtet er at det er avtalt å dele mer etterretningsinformasjon med Frankrike.

Han gjorde det imidlertid klart at kampen blir en langvarig kamp, med tilbakeskritt og framskritt.

– Og et av tilbakeskrittene var det avskyelige angrepet i Paris, sa han på en pressekonferanse mandag etter toppmøtet i Tyrkia.

Les også: Hollande: – Ingen krig mellom sivilisasjoner

Mange terrorangrep er avverget ved hjelp av etterretning, sa han. Men beklageligvis ikke Paris-angrepet.

Ikke bakkestyrker

Selv om han varslet opptrapping av kampen mot IS, avviste han likevel å sette inn amerikanske soldater på bakken i Irak og Syria.

– Ikke fordi vi ikke kunne gå inn i Mosul, Raqqa eller Ramadi og renske ut IS. Men fordi vi har sett før at hvis vi ikke har en lokal befolkning som støtter en inkluderende regjering og går imot ekstrem ideologi, vil IS bare komme igjen om vi ikke går inn i en permanent okkupasjon, sa han.

Les også: Advarer sterkt mot bakkekrig mot IS

– Hvis vi sendte 50.000 soldater inn i Syria, hva skulle vi da gjøre hvis det plutselig kom et angrep fra Jemen, sa han og understreket at strategien man velger, må være en bærekraftig strategi.

Ikke vanlig krig

Han understreket at dette ikke er en vanlig konvensjonell krig mellom stater.

– Ved å opptre overfor dem som om de var en vanlig stat og bruke militære midler mot dem, gjør vi bare det de vil vi skal gjøre, påpekte han.

– Her har vi en håndfull mennesker som ikke er redd for å dø, og de kan drepe mange mennesker. Det er ikke det at de har så sofistikerte våpen som gjør dem farlige, men ideologien deres og viljen til å dø, sa han videre.

Syria-krigen må avsluttes

Han understreket likevel at den internasjonale koalisjonen har lyktes i å redusere IS' territorium i Irak og Syria, og at USA hele tiden søker å utvide koalisjonen som kjemper mot IS.

Men for å lykkes, er det avgjørende å få en slutt på borgerkrigen i Syria, sa han og viste til at det er gjort framgang de siste dagene, både i Wien og i Antalya, blant annet ved at FN skal mekle mellom opposisjonen og regimet i Syria, og at det legges opp til ny grunnlov, overgangsregime og valg.

Støtter flyktningene

Obama gjorde det også klart at USA er villig til å ta ansvar og ta inn flere flyktninger fra Syria, selv om han understreket at hans fremste ansvar som president er å beskytte det amerikanske folk, og at det derfor vil bli grundig sikkerhetssjekk.

Les også: Muslimsk ordfører ber om total ødeleggelse av IS

G20-møtet har vedtatt hvor viktig de er ikke å lukke hjertene for de syriske flyktningen, og han roste den tyske statsministeren Angela Merkels åpne holdning.

– Flyktningene som er på flukt fra Syria, er nettopp de som er rammet av terrorisme, de som er mest sårbare for borgerkrig og konflikt, sa han idet han understreket hvor viktig det er å skille mellom flyktningene og terrorister.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus