Meny

Fakta om utviklingen etter terrorangrepet i Paris

Folk i Paris minnet terrorofrene med ett minutts stillhet mandag. Også ellers i Europa ble angrepet markert på denne måten. Foto: Philippe Wojazer / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her får du oversikt over hva som har skjedd de siste dagene etter terrorangrepene mot Paris 13. november.

Fredag 13. november:

* Minst 129 mennesker blir drept i en rekke angrep: på fotballstadionet Stade de France, i konsertlokalet Bataclan og på kafeer og restauranter i Paris. Åtte gjerningsmenn er ifølge politiet involvert, sju blir drept. Terroren begynner kl. 21.20 og avsluttes med politiets storming av Bataclan ved 00.20-tiden.

* Rundt midnatt erklærer president François Hollande unntakstilstand og forsterket grensekontroll.

Lørdag 14. november:

* Belgiske Salah Abdeslam blir stoppet i en bil nær den belgiske grensen noen timer etter angrepet. To andre personer befant seg også i bilen, ifølge nyhetsbyrået AP. Politiet sjekker Abdeslams papirer og lar ham kjøre videre. Det til tross for at han alt er identifisert som eieren av en Volkswagen Polo som var etterlatt på et av åstedene.

* Hollande slår fast at terrorangrepene ble begått av IS. IS påtar seg også selv ansvaret gjennom lydopptak og skriftlige meldinger på arabisk, fransk og engelsk lagt ut på nettet.

* Det innledes terroretterforskning også i Belgia, og fem mennesker bli pågrepet, blant annet i bydelen Molenbeek i Brussel. Broren til Salah Abdeslam er blant dem. Han blir sluppet fri mandag. En tredje bror, Brahim Abdeslam, sprengte seg i lufta i konsertlokalet Bataclan.

Les også: Israelsk rabbiner: – Paris-terroren var fortjent

Søndag 15. november:

* Den første av de antatte gjerningsmennene som blir identifisert, er Omar Ismail Mostefai. Det skjer søndag morgen.

* En internasjonal arrestordre utstedes på Salah Abdeslam søndag ettermiddag.

* En stor folkemengde samler seg på Place de La Republique søndag kveld. Det bryter ut panikk i mengden på grunn smell, som viser seg å være fyrverkeri.

* Franske kampfly bomber en rekke mål i IS-hovedstaden Raqqa i Syria søndag kveld.

* Ytterligere tre andre antatte gjerningsmenn blir identifisert, men navnene blir ikke offentliggjort.

Les også: Muslimsk ordfører: – Vi må ødelegge IS fullstendig

Mandag 16. november:

* Fransk politi gjennomfører 168 antiterroraksjoner rundt i landet natt til mandag. Aksjonene finner sted under unntakslovene og er ikke nødvendigvis knyttet direkte til Paris-angrepene. 23 personer blir pågrepet og 31 våpen beslaglagt, blant annet «fire krigsvåpen».

* Belgisk-marokkanske Abdelhamid Abaaoud (27) blir navngitt som hjernen bak Paris-angrepet. Han skal være i Syria, hvor han har sluttet seg til IS.

* Over 100 belgiske politifolk gjennomfører en ny aksjon mot Molenbeek-bydelen i Brussel. Målet for aksjonen var Salah Abdeslam, men han blir ikke pågrepet.

Tirsdag 17. november:

* Franske myndigheter gjennomførte 128 antiterroraksjoner natt til tirsdag.

* Frankrike ber EU-landene om hjelp til militæroppdrag i utlandet.

* Regjeringen i Frankrike ber det statlige togselskapet SNCF vurdere å innføre samme sikkerhetskontroller på landets togstasjoner som ved flyplasser.

Onsdag 18. november:

* Politiet aksjonerer mot en leilighet i bydelen Saint-Denis nord i Paris. Tre personer dør, en kvinne som sprenger seg selv, og en mann. Åtte pågripes.

* Aksjonens mål var den antatte «hjernen» bak terrorangrepet, Abdelhamid Abaaoud. Regjeringen sier et nytt terrorangrep ble avverget gjennom aksjonen.

* Alle de åtte pågrepne er identifisert, men ikke de døde.

* Myndighetene opplyser at alle 129 som ble drept i terrorangrepet fredag, er identifisert.

Les også: Fransk politi: Kvinnen sprengte ikke seg selv

Torsdag 19. november:

* Fransk politi etterlyser fransk-karibiske Mohamed Khoualed (19), mistenkt for å ha laget bombene som ble brukt i terrorangrepene i Paris, ifølge flere medier.

* Frankrike bekrefter at Abdelhamid Abaaoud ble drept i politiaksjonen onsdag.

* Den franske nasjonalforsamlingen godkjenner at unntakstilstanden utvides til tre måneder.

Fredag 20. november:

* Fransk påtalemyndighet bekrefter at det var tre personer som døde i Saint-Denis-aksjonen, og at den døde kvinnen er Hasna Aitboulahcen (26), Abaaouds kusine.

Les også: Terroristenes siste gjemmested

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus