Terroristjakten fortsetter i Belgia og Frankrike

Se bilder fra politiaksjonene mandag. 

I Frankrike og Belgia leter politiet etter folk som kan knyttes til terroraksjonen i Paris. Den overlevende antatte gjerningsmannen Salah Abdeslam er fortsatt på frifot etter en resultatløs politiaksjon i Brussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Operasjonen er over, og resultatet er negativt. Ingen ble pågrepet, sa en talsperson for den belgiske påtalemyndigheten mandag ettermiddag.

Væpnet spesialpoliti deltok i aksjonen i bydelen Molenbeek i Brussel. Flere boligbygg ble omringet, og folk i området hørte flere små eksplosjoner.

På ett tidspunkt ble det hevdet at Abdeslam var pågrepet, men dette ble raskt tilbakevist av myndighetene. De bekreftet imidlertid at målet med aksjonen var å finne den ettersøkte 26-åringen.

Han antas å være den eneste av angriperne i Paris som overlevde terroraksjonen fredag. Få timer etter angrepet slapp han gjennom grensekontrollen mellom Frankrike og Belgia.

Hjernen bak angrepet

Molenbeek er havnet i myndighetenes søkelys fordi flere av dem som gjennomførte terrorangrepene i Paris, skal ha bodd her.

Også mannen som nå utpekes som hjernen bak angrepet, Abdelhamid Abaadoud, knyttes til bydelen. 27-åringen er belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse. Han befinner seg imidlertid i Syria, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Her skal han ha sluttet seg til opprørsgruppen IS.

Den franske regjeringen hevder Paris-angrepet ble planlagt av IS i Syria. Gruppen har selv påtatt seg ansvaret for terroraksjonen.

Til nå er minst sju personer pågrepet i Belgia, mistenkt for å ha hatt noe med Paris-terroren å gjøre. I Frankrike har myndighetene innført unntakstilstand, og politiet har gjennomført over 168 aksjoner siden søndag kveld.

23 personer ble pågrepet og 31 våpen beslaglagt i Frankrike, ifølge regjeringen. Det skal blant annet være funnet kalasjnikov-geværer og pistoler i Lyon.

Les mer: Fransk politi gjennomførte 168 antiterroraksjoner natt til mandag

Avslørte terrorcelle

Den antatte bakmannen Abdelhamid Abaaoud ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt i januar. En av de antatte gjerningsmennene, Ibrahim Abdeslam, hadde forbindelser til samme celle, ifølge belgiske medier.

Fem av de antatte gjerningsmennene i Paris er så langt identifisert.

De siste to på listen er Samy Amimour (28), som var fransk statsborger, og en mann som går under navnet Ahmad Al Mohammad. Han er muligens fra Syria, opplyser statsadvokat François Molins.

De to skal ha sprengt seg i luften henholdsvis i konsertlokalet Bataclan og utenfor Stade de France.

Amimour skal ha forsøkt å reise til Jemen i 2012 og ble internasjonalt etterlyst da han forsvant i 2013, ifølge Molins. Ifølge familien hans reiste han da til Syria.

Les også: Israelsk rabbiner: – Paris-terroren var fortjent

Advarer mot nye angrep

Både i Frankrike og i resten av Europa ble terrorofrene minnet mandag med ett minutts stillhet. På Place de la Republique i sentrum av Paris ble minnestunden avsluttet med applaus før folk begynte å synge nasjonalsangen.

Frankrikes president François Hollande skal tale til folkevalgte i et møte i Versailles-slottet mandag.

Den franske regjeringen varsler at terrortrusselen varer ved.

– Vi vet at det er forberedt operasjoner og at det fortsatt forberedes operasjoner, ikke bare mot Frankrike, men også mot andre europeiske land, sier Valls til TV-kanalen RTL.

– Denne generasjonen vil måtte leve lenge med denne trusselen fra terrorister. Vi må leve, og vi må leve helt og fullt, men under denne trusselen, sier den franske statsministeren.

Les også: Muslimsk ordfører: – Vi må ødelegge IS fullstendig

Ti franske kampfly bombet søndag kveld flere mål i IS-hovedstaden Raqqa i Syria, og et våpenlager og en treningsleir ble rammet. Men ifølge Valls er det ikke her slaget må utkjempes.

– Det er først og fremst i Irak, og ikke i Syria, framtida står på spill, sier Valls, og viser til at det er i Irak at IS hadde sitt utspring.

Les også:

«Krigsscener» på sykehusene i Paris

Fabius: – Bombing i Syria var selvforsvar

Antatte gjerningsmenn i Paris:

* Politiet mener åtte personer gjennomførte terrorangrepet i Paris. Sju ble drept, mens en åttende er på frifot. Til sammen fem av dem er identifisert av påtalemyndigheten.

* Salah Abdeslam (26), belgisk. På frifot. Ble stanset av fransk politi få timer etter angrepet, men fikk kjøre videre.

* Brahim Abdeslam (31), fransk, bosatt i Belgia, bror til Saleh. Sprengte seg i luften utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan. Knyttes til den belgiske IS-krigeren Abdelhamid Abaaoud.

* Ismail Omar Mostefai (29), fransk. Sprengte seg i Bataclan. Var dømt for flere mindre lovbrudd.

* Bilal Hadfi (20), navngitt som en av selvmordsbomberne ved Stade de France

* Ahmed Al Mohammed (25). Et pass med dette navnet ble funnet ved en av selvmordsbomberne ved Stade de France. Syreren skal ha kommet til Frankrike som flyktning i høst. Fingeravtrykkene hans ble registrert i Hellas, og det skal være likhetstrekk med selvmordsbomberens avtrykk. Det er ikke bekreftet at passet er ekte.

* Samy Amimour (28), fransk. Selvmordsbomber i Bataclan. Etterforsket av antiterrorpolitiet etter at han skal ha forsøkt å reise til Jemen, men forsvant høsten 2013. Det var utstedt en internasjonal arrestordre på ham.

* Abdelhamid Abaaoud (27). Franske myndigheter pekte ham mandag ut som hjernen bak angrepene. Belgieren, med marokkansk opphav, skal ha sluttet seg til IS i Syria.

* Belgisk politi mistenker Abaaoud for å ha ledet en terrorcelle som ble avslørt i januar. Både han og Brahim Abdeslam bodde i Brussel-forstaden Molenbeek.

(Kilde: TV 2, BBC og flere nyhetsbyråer)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus