Meny

Motstand mot Frp-utspill om bevæpning

Frps utspill om at det blir feil å avvæpne norsk politi etter angrepene i Paris møter motbør på Stortinget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Høyre, Arbeiderpartiet eller Senterpartiet støtter Frps Ulf Leirstein, som mener det blir feil å avvæpne norsk politi etter angrepene i Paris.

Leirstein sa til NRK søndag at det er «svært uklokt» å avvæpne politiet allerede tirsdag, slik Politidirektoratet (POD) besluttet forrige uke.

Sps Jenny Klinge, som er kollega med Leirstein i justiskomiteen på Stortinget, sier hun stoler på PODs vurderinger om norske forhold.

– Det siste er viktig, og det er viktig å minne oss alle på at det ikke er noe som tyder på at verken folk flest eller politiet blir tryggere av et bevæpnet politi, sier Klinge til NRK.

SISTE: Politiet skal likevel være bevæpnet - forlenges til 1.desember

Vil ikke politisere

Aps justispolitiske talsperson Hadia Tajik er enig med Klinge.

– Vi må hele tiden vurdere hvilke tiltak vi trenger for at beredskapen skal være best mulig, men disse tiltakene må være tilpasset norske forhold. Når det gjelder fransk politi, er de bevæpnet allerede i dag. Det var de også før angrepet i Paris, sier Tajik.

Til Klassekampen medgir hun at trusselbildet kan endre seg, og at det da kan bli behov for at «vi ser på gamle tiltak med nye øyne».

Heller ikke i Høyre får Leirstein støtte for å sette PODs faglige analyse til side.

– Det å politisere denne typen avgjørelser vil jeg være avholdende fra. Her har justisministeren en politisk rolle, og jeg har tillit til at han bringes inn i disse diskusjonene om nødvendig, sier Høyres Anders B. Werp.

Les også:

Anundsen har bedt om ny trusselvurdering fra PST

Russisk advarsel om økt terrorfare ved norskegrensen

Snuoperasjon

Leirsteins utspill i NRK står i kontrast til det han sa bare timer før Paris-terroren fredag kveld. Da var han klar på at det er PODs faglige vurderinger som skal ligge til grunn for beslutningene om midlertidig bevæpning eller ikke.

– Vi har hele tiden sagt at vi legger de faglige vurderingene til grunn. Derfor aksepterer vi selvsagt denne beslutningen og tar den til etterretning, sa han til NTB.

Konfrontert med snuoperasjonen setter han nå store spørsmålstegn ved PODs politifaglige råd.

– Dette er råd jeg selv også valgte å tro på, frem til fredag. Når man sa det var mindre sjanse for terroraksjoner, samme dag som et av de verste terrorangrepene mot Vest-Europa gjennomføres, da må man kunne stille spørsmål ved hvilke faglige vurderinger som ligger til grunn, sier han til NRK.

Les også: SV vil endre våpenreglene i politiet

Vurderer tidspunkt

Anundsen har foreløpig ikke ønsket å kommentere Leirsteins utspill. Da POD sist fredag besluttet å ikke forlenge bevæpningen, var han imidlertid klar på det er de faglige rådene som skal veie tyngst.

Den midlertidige bevæpningen skulle etter planen opphøre tirsdag 17. november. Etter terrorangrepene i Paris har imidlertid statsminister Erna Solberg (H) bedt POD gjøre en ny vurdering av dette tidspunktet.

POD har imidlertid svart at de opprettholder tidspunktet for når politiets våpen skal holdes innelåst i bilene igjen.

Bakgrunn: Slutt på politibevæpningen

Kan bli omkamp

Dersom POD ikke kommer med en ny vurdering av bevæpningen, vil Frps justispolitiske talsmann ha omkamp om fast bevæpning.

– Hvis Justisdepartementet likevel klarer å komme til en konklusjon om at det er en mindre terrorfare i dag enn det var for ett år siden, da mener jeg Stortinget må ta en debatt om å innføre permanent bevæpning av norsk politi. Dette kan Frp gjøre ved å igjen fremme et forslag for Stortinget, sier Leirstein.

Les også: Justisministeren: – Vi følger situasjonen tett

SE VIDEO: Slutt på politibevæpningen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus