Frykter større motsetninger i Frankrike

Lysene brenner på Place de la Republique for ofrene for det alvorligste angrepet på fransk jord siden andre verdenskrig. Foto: Pascal Rossignol (Reuters / NTB scanpix)
Lysene brenner på Place de la Republique for ofrene for det alvorligste angrepet på fransk jord siden andre verdenskrig. Foto: Pascal Rossignol (Reuters / NTB scanpix)

Muslimske organisasjoner ber om fransk samhold etter Paris-angrepene. For noen frykter terroren skal avle mer splittelse, motsetninger og hat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er fransk. Jeg er muslim. Og det der, det har ikke noe med islam å gjøre, sier en mann og peker på kafeen Le Carillon der 14 mennesker ble skutt og drept fredag kveld.

– Det der er bare galskap, sier mannen som kun kaller seg Hider.

Kafeen er stamstedet hans, og nå står han sammen med naboer og lokalmiljø og prøver å forstå hva som skjedde fredag kveld da 129 mennesker ble drept i Paris.

Den islamistiske ekstremistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for ugjerningen. Og mens president François Hollande har svart med å love nådeløs kamp mot terrorisme, spør noen av Frankrikes rundt fem millioner muslimske innbyggere seg hva angrepet vil bety for dem.

Spesielt unge muslimer forteller internasjonale medier om frykt for større motsetninger og hat.

Les også: Fabius: – Bombing i Syria var selvforsvar

Reaksjon

– Jeg regner med jeg kommer til å snakke om en motreaksjon om noen få uker. Vi vet at det kommer til å skje, at vi må håndtere det og streve med det, sier Samia Hathroubi ved Stiftelsen for etnisk forståelse FFEU.

– Det skjedde etter 11. september-angrepet i USA, det skjedde etter Charlie Hebdo-angrepet, det vil skje igjen. Og jeg frykter i en større skala, sier Hathroubi, som selv er franskfødt muslim med røtter i Tunisia.

Al Jazeera siterer Fransk fellesskap mot islamofobi (CCIF) på at antallet angrep mot muslimer steg betydelig de seks månedene som fulgte terrorangrepene i Paris i januar. Det samme gjaldt tilfeller av vandalisme og ødeleggelse.

Les også: IS: – Frankrike er fortsatt hovedmål

Fordømmelse

Svaret fra en rekke muslimske organisasjoner på fredagens terror var å fordømme angrepet og be Frankrike stå sammen.

– Kun enhet vil bekjempe denne barbariske terrorismen, het det fra paraplyorganisasjonen UOIF.

Hathroubi mener terroristenes mål er å så splittelse i den enheten.

– De har lagt en felle. Jeg er redd de skal klare å så tvil hos flere som kommer til å se potensielle terrorister i alle muslimer, sier hun.

– Slik splitter de samfunnet, fremmedgjør og setter den muslimske befolkningen på siden av det franske samfunnet. Og da vinner de, lyder advarselen.

Les også: Øyenvitne: – De skjøt oss som fugler

Tjene

Hathroubi mener Nasjonal front på ytre høyre fløy til slutt kommer til å tjene på situasjonen.

Partileder Marine Le Pen har ifølge AFP gått hardt ut med krav om at islamistiske organisasjoner skal forbys og radikale moskeer stenges.

Hun gjør det allerede sterkt på målingene, og ledere ellers i Europa vil følge nøye med på hvordan de utvikler seg i kjølvannet av nok et terrorangrep. Innvandrings- og islamkritiske partier er på fremmarsj i flere land.

– Marine Le Pen har aldri vært så sterk som hun er nå. Ideene hennes finnes nå overalt i politikken og samfunnet, mener Hathroubi.

– Hun vinner allerede.

Les også: Hollande: – Kampen vil bli nådeløs

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus