Meny

168 antiterroraksjoner i Frankrike

– Vi har pågrepet flere og ilagt 104 husarrest, sier Frankrikes innenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fransk politi gjennomførte 168 antiterroraksjoner rundt om i landet natt til mandag. 23 personer ble pågrepet, og politiet beslagla store mengder våpen.

– 23 personer er pågrepet, og vi har beslaglagt 31 våpen, fire av dem krigsvåpen, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve.

I tillegg til de pågrepne er 104 antatte islamister ilagt husarrest, opplyser han.

Blant våpnene finnes det kalasjnikov-geværer og rakettkastere, ifølge innenriksministeren. Politiet har også beslaglagt en hel del utstyr som datamaskiner, harddisker og mobiltelefoner.

Ifølge Cazeneuve vil aksjonene fortsette i dagene som kommer, og regjeringen iverksetter en rekke andre tiltak mot islamistisk vold i landet.

– Planlagt i Syria

I et intervju med RTL bekrefter statsminister Manuel Valls at angrepet ble planlagt i Syria. Han sier det kan komme nye angrep i dagene og ukene som kommer, også utenfor Frankrike.

– Vi visste at angrep var under planlegging, og vi vet at angrep fortsatt blir planlagt, ikke bare mot Frankrike men også mot andre europeiske land, sier Valls.

Dagen før angrepet sendte irakisk etterretning ut et notat og advarte mot at Den islamske staten (IS) planla angrep i Frankrike og andre land.

I notatet henviste myndighetene i Irak til en ordre fra IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Han skal ha beordret angrep mot Russland og Iran, i tillegg til landene i den vestlig-ledede koalisjonen som kjemper mot IS. Planen skal ha vært å gjennomføre bombeattentat, skyteangrep og gisselaksjoner i løpet av få dager.

Les også: Frankrike advarer om nye terrorangrep

Terrormistenkt fikk kjøre videre

Ifølge fransk politi ble terrorangrepene fredag utført av åtte menn. Sju av dem sprengte seg selv i lufta.

Den åttende antatte gjerningsmannen, Salah Abdeslam, ble få timer etter angrepene stanset i en bil av politiet nær grensen til Belgia. Politibetjentene sjekket identifikasjonen hans og lot ham deretter kjøre videre, opplyste franske tjenestemenn til AP.

Politiet igangsatte søndag kveld en storstilt jakt på 26-åringen, som er født og bosatt i Belgia. Han er nå etterlyst i begge landene.

Fire av de sju andre antatte gjerningsmennene er identifisert av politiet. Navnene på tre av dem er ennå ikke offentliggjort. Den tredje var 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, som opprinnelig er fra Paris-forstaden Courcouronnes.

Ved en av de døde gjerningsmennene ble det funnet et syrisk pass som tilhørte Ahmad Almohammad (25). Han var en asylsøker som hadde kommet til Europa via Hellas, opplyste greske myndigheter søndag. Det er imidlertid ikke fastslått om den døde som ble funnet med passet er identisk med eieren av passet.

129 personer ble drept i angrepet. 103 av dem er nå identifisert. 350 er såret etter angrepene.

Les også:

Politiet fant store mengder våpen i Lyon

– Fjerde selvmordsbomber identifisert i Paris

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus