Meny

Jakter på navngitt åttende gjerningsmann

Fransk politi etterlyser Abdeslam Salah etter terroren i Paris fredag kveld Foto: Police Nationale / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fransk politi har iverksatt en storstilt jakt på Abdeslam Salah (26), som antas å være den eneste overlevende av de åtte gjerningsmennene etter fredagens terrorangrep i Paris.

Salah, som er født og bosatt i Belgia, ble søndag kveld etterlyst både av fransk og belgisk politi. Han omtales som farlig, og politiet ber folk være forsiktig og ikke prøve å gripe inn overfor ham.

Følg situasjonen i Paris direkte

Politiet har i tillegg identifisert tre av de sju antatte gjerningsmennene som selv døde under angrepene. En av dem er 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, opprinnelig fra Paris-forstaden Courcouronnes. Navnene på de to andre er ikke offentliggjort ennå, men de var 20 og 31 år gamle.

Søndag meldte også påtalemyndigheten i Brussel at i alt sju personer er pågrepet i forbindelse med terrorangrepene.

– Kontakt med IS

Mennene som utførte terroraksjonen i Paris, kommuniserte med IS i Syria i forkant av angrepet, ifølge avisa New York Times.

Avisa henviser til opplysninger fra ikke navngitte tjenestemenn både i Frankrike og USA. Så langt er det ikke kjent nøyaktig når kontakten skal ha funnet sted. Men kommunikasjonen styrker teorien om at IS ikke bare inspirerte gjerningsmennene, men hadde en mer sentral rolle.

Det antas at kontakten dreier seg om kryptert informasjon over internett.

– Avverget terror i Tyrkia

Samme dag som terrorangrepene i Paris ble utført, ble et stort terrorangrep avverget i Istanbul i Tyrkia, melder nyhetsbyrået AFP og siterer en ikke navngitt tyrkisk tjenestemann.

Fem personer skal ha blitt pågrepet i Istanbul, og en av dem har angivelig forbindelser til den britiske IS-krigeren Mohammed Emwazi, bedre kjent som «Jihad John», som antas å ha blitt drept i et amerikansk luftangrep torsdag.

Samtidig meldes det at myndighetene i Irak torsdag advarte om at IS planla angrep mot flere land i løpet av kort tid, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge irakiske etterretningskilder ble Frankrike advart spesielt om et mulig angrep, og IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi skal også ha gitt ordre om angrep mot Russland og Iran, i tillegg til landene i den vestlig-ledede koalisjonen som kjemper mot IS.

Tre team

Samtidig begynner bildet av det som fredag kveld framsto som et kaotisk blodbad i Paris, å bli litt klarere.

Statsadvokat François Molins sier angriperne opererte i tre koordinerte grupper. De var utstyrt med bombevester og automatgevær av typen kalasjnikov, og strategien var like enkel som den var brutal og nådeløs. Målet var å ramme så mange ofre som mulig, ifølge Molins.

Mostefai ble identifisert fra avtrykk fra en avrevet fingertupp i konserthallen Bataclan, der minst 89 mennesker ble drept i et regelrett blodbad.

Broren til Mostefai kaller angrepet for galskap. Han sier det er flere år siden familien har hatt noe særlig kontakt med Mostefai, som var født i Paris-forstaden Courcouronnes, og som omtales som småkriminell av franske medier.

Politiet hadde også merket seg ham på grunn av radikalisering de siste årene, men han er aldri blitt knyttet til terrorisme.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus