Meny

Rystende skildringer fra Bataclan-overlevende

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skulle være en hyggelig konsertkveld på Bataclan for kompisgjengen. I stedet endte det i et mareritt der kaldblodige drapsmenn tømte skuddsalve etter skuddsalve mot forsvarsløse mennesker.

Sammen med fire venner hadde 23 år gamle David dratt til Bataclan, et av Paris' mest berømte konsertsteder, for å høre det amerikanske bandet Eagels of Death Metal spille. Det samme hadde om lag 1.500 andre konsertgjengere.

Fredagskvelden lå ung og fin foran dem, og kompisgjengen var i godt humør. Klokka var om lag kvart på ti på kvelden.

– Konserten var i ferd med å bygge seg opp til å bli virkelig bra, forteller David. Så hørte han de første smellene.

Skuddsalver gjaller

Lyd- og videoopptak som overlevende har lagt ut på sosiale medier, viser hvordan bandet er midt i en låt da det blir avbrutt av skuddsalver. Mange skuddsalver.

– Først trodde jeg det var et stunt fra bandet. Så så jeg at folk ble drept. Jeg luktet kruttet og skjønte at det var et angrep. Jeg ropte til alle at de måtte søke dekning.

David lette desperat etter en utgang, men befant seg plutselig i en blindkorridor. Heldigvis var det et vindu på veggen.

Desperat begynte han og vennene å klatre ut av vinduet. Der hang de etter armene fra vinduskarmen, sju meter over bakken. De trodde de var reddet, men da de var nede på bakken ble de tvunget tilbake inn i lokalet av en av angriperne.

– Han tvang oss til å sette oss i setene mens en annen fyr nede på gulvplanet fortsatte å skyte mot folkemengden. Det var en regelrett nedslakting. I fem minutter forsøkte gjerningsmannen ved siden av oss å snakke rolig til oss. Så hørte vi en kraftig eksplosjon.

Grusomt

David må ta en pause mens han forteller den rystende historien til nyhetsbyrået AFP.

– Det var grusomt. Helt forferdelig å være så fanget mens et blodbad utspilte seg foran oss. De drepte alle.

David forteller videre om det som skjedde da politiet til slutt stormet lokalet. Først forsøkte en forhandler å snakke med drapsmennene, som hadde tatt over 100 mennesker som gisler.

– Så var det et kraftig lysglimt og en voldsom eksplosjon. En glovarm trykkbølge sved av flere centimeter av håret mitt, sier han.

– Det var nok da terroristene utløste bombevestene de hadde på seg.

David vet ikke helt hvordan, men han klarte å ta seg ut på gaten. Til slutt klarte han å finne vennene sine.

– En av venninnene mine hadde gjemt seg blant mange av likene. Hun spilte død, det var nok slik hun overlevde. Det er et mirakel.

89 mennesker ble drept inne i Bataclan. Til sammen mistet 129 mennesker livet denne mørke kvelden i Paris.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus