Juncker: Ikke bland asylsøkere med terrorister

EU-landene må ikke gi etter for primitive instinkter etter terroren i Paris og avvise asylsøkerne. Angriperne der var kriminelle, ikke asylsøkere, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polske og slovakiske ledere har brukt terrorangrepet i Paris som påskudd til å kritisere EUs plan om fordeling av asylsøkere og hevder at man bør være bekymret for å ta inn muslimske flyktninger.

Den påtroppende polske europaministeren Konrad Szymanski antydet lørdag at Polen nå ikke vil ta imot 4.500 flyktninger landet er pålagt i fordelingsplanen, og Slovakias statsminister Robert Fico sa det er på tide å åpne øynene for den enorme risikoen innvandringen innebærer.

Også den tyske statsministeren Angela Merkels bayerske allierte CSU mener at terrorangrepet må føre til tøffere kontroll av flyktningene som strømmer inn.

Les også: To flyktninger ettersøkt etter Paris-terror

Ikke ramme uskyldige

Men Juncker fastholder at flyktningene ikke må rammes av terrorangrepet.

– Vi må kunne skille mellom de forskjellige kategoriene av folk som kommer til Europa, sa Juncker, som er til stede på G20-møtet i Tyrkia i helgen.

– De som organiserte angrepene, er nettopp de samme som flyktningene flykter fra, ikke omvendt, sier han.

En av angriperne i Paris ser imidlertid ut til å ha vært en mann som kom til EU via Hellas sammen med andre flyktninger.

– Den mannen som var med på angrepet i Paris, er en kriminell, ikke en flyktning eller asylsøker, understreker Juncker.

– Jeg vil be dem i Europa som prøver å endre på fordelingsplanen vår, om å ta saken på alvor og ikke gi etter for primitive reaksjoner som jeg har lite til overs for, sier han.

Les også: Migranter nektet ferjereise fra Tyskland til Sverige

Frykter skjerpet politikk

Også blant flyktninger og migranter som nå er på vei vestover og nordover i Europa via Balkan, er det frykt for at Paris-angrepet blir brukt som argument for å skjerpe asylpolitikken.

Flere flyktninger sier de er redde for at nye gjerder kommer opp i Europa og hindrer deres søken etter et verdig liv.

– Dette er samme type terrorisme som de driver med i Syria og Irak, sier syreren Zebar Akram, som er på vei gjennom Slovenia.

Kameraten Abdul Selam frykter at flyktningene nå vil bli oppfattet som mulige terrorister.

Personvernpolicy