Kampen mot IS dominerer toppmøte i Tyrkia

Russlands president Vladimir Putin støtter Assad-regimet i Syria. Det gjøre ikke USA. Fortsatt er verdens ledere splittet i sin tilnærming til krigen.
Russlands president Vladimir Putin støtter Assad-regimet i Syria. Det gjøre ikke USA. Fortsatt er verdens ledere splittet i sin tilnærming til krigen. Foto: Ria Novosti / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledere fra verdens 20 mektigste land skal arbeide fram en samlet front mot ekstremistisk vold etter angrepene i Paris, men de er splittet i sin tilnærming til krigen i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama, Russlands Vladimir Putin, Kinas president Xi Jinping og flere andre ledere ankom søndag den tyrkiske feriebyen Antalya for å delta på G20-møtet, der økonomiske spørsmål vil bli fullstendig overskygget av Syria-krigen, Paris-terror og flyktningkrisen.

Flere kilder opplyser at lederne, på oppfordring fra Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan, jobber med en felles erklæring hvor de fordømmer Paris-angrepene og terrorisme – selv om enkelte mener at G20 ikke er det rette forum for denne diskusjonen.

Terror på dagsorden

Erdogan sier agendaen på toppmøtet er forandret etter massakren i Paris.

– Vi må lede en internasjonal kamp innen en koalisjon mot terrorhandlinger, sier han.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier det er behov for en mer samordnet innsats mot terrorisme, og hevder G20-møtet i Tyrkia gir en mulighet til å få slutt på volden i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter år med splittelse er det etter angrepene i Paris en sjelden åpning for å få slutt på volden i Syria med diplomatiske midler, sier Ban.

Les også: Politiet frykter flere av gjerningsmennene bak Paris-terror er på frifot

Samlet innsats

USA og Russland har helt siden borgerkrigen i Syria startet for over fire år siden, hatt helt ulik politisk og militær tilnærming. Nå mener imidlertid eksperter at angrepet i Paris kan bidra til en mer samlet innsats.

Selv om Russland på forhånd dempet forventningene om tilnærming mellom landene, sier president Vladimir Putin søndag at verden må stå sammen i kampen mot terror.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama sier på sin side at innsatsen for å utslette IS-nettverket skal dobles.

Les også: Trump: – Ville vært anderledes om franskmennene hadde våpen

Anstrengt naboforhold

Byen ved Middelhavet er strengt bevoktet når ledere fra verdens 20 mektigste land møtes for å drøfte de mest prekære globale spørsmålene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12.000 politifolk er utplassert for å vokte toppmøtet, som foregår 60 mil fra den syriske grensen. Tyrkia har et anstrengt forhold til sin problematiske nabo Syria, som det deler en lang grense med. Feriebyen hvor topplederne innkvarteres på femstjerners hotell, ligger ved den samme kysten der tusener av flyktninger og migranter forsøker å ta seg til Europa hver eneste dag.

Tyrkia og Europa presser nå på for å få G20 til å erkjenne at flyktningkrisen er et globalt problem, som et insentiv for å få økonomiske bidrag til å håndtere situasjonen.

Les også:

Noen svar, men fortsatt mange spørsmål i Paris

Paris-terroristene hadde organisert seg i tre grupper