Bil funnet og flere pågripelser i Paris:

Svart Seat sentral i Paris-etterforskningen

Mens pariserne forsøker å finne måter å la livet gå videre på etter fredagens angrep, er politiet i full gang med etterforskningen av det verste angrepet i landet siden krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilen ble funnet parkert i forstaden Montreuil søndag. Øyenvitner sier at bilen ble

Flere automatvåpen er funnet i en svart Seat som ifølge franske etterforskere ble brukt i forbindelse med terrorangrepet i Paris og som ble funnet parkert i forstaden Montreuil søndag. Øyenvitner sier den ble brukt på flere av stedene som ble angrepet fredag kveld.

Funnet kan tyde på at en eller flere gjerningsmenn er unnsluppet, melder radiostasjonen Europe 1, som siterer politikilder.

Ifølge politikilder ble bilen brukt av personene som skjøt mot restaurantgjester. Både ved restauranten La Belle Equipe, baren Carillon og restauranten Le Petit Cambodge sier øyenvitner at de så det ble skutt fra en svart Seat.

I Paris var det søndag formiddag stillere enn vanlig, og flere av byens mest berømte turistattraksjoner var stengt. Men mange parisere ville likevel utfordre terroristene ved å leve som vanlig.

Mens noen var ute og syklet og spaserte, oppsøkte mange åstedene for terrorangrepene der haugene med blomster, tente lys og små beskjeder om solidaritet og medfølelse vokste.

Familie pågrepet

Samtidig begynner bildet av det som fredag kveld framsto som et kaotisk blodbad, å bli stadig klarere.

Statsadvokat François Molins sier de sju angriperne opererte i tre koordinerte grupper. De var utstyrt med bombevester og automatgevær av typen kalasjnikov, og strategien var like enkel som den var brutal og nådeløs. Målet var å ramme så mange ofre som mulig, ifølge Molins.

Seks venner og slektninger av den første gjerningsmannen som er identifisert, 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, ble tatt i varetekt av politiet lørdag kveld og satt fortsatt i avhør søndag. Blant dem er 29-åringens far, bror og svigerinne. Boligene deres ble samtidig gjennomsøkt av politiet.

Les også: Noen svar, men fortsatt mange spørsmål i Paris

Dødstallene kan stige

Mostefai ble identifisert fra avtrykk fra en avrevet fingertupp i konserthallen Bataclan, der minst 89 mennesker ble drept i et regelrett blodbad.

Broren til Mostefai kaller angrepet for galskap. Han sier det er flere år siden familien har hatt noe særlig kontakt med Mostefai, som var født i Paris-forstaden Courcouronnes, og som omtales som småkriminell av franske medier.

Politiet hadde også merket seg ham på grunn av radikalisering de siste årene, men han er aldri blitt knyttet til terrorisme.

20-30 døde personer er ennå ikke identifisert etter terrorangrepet i Paris, opplyser Frankrikes statsminister Manuel Valls søndag. Han sier også at 103 av de drepte er identifisert. I alt er 129 personer bekreftet drept i angrepet, mens bortimot 100 personer er kritisk såret. Det er frykt for at dødstallet kan stige.

Les også: Trump: – Ville vært anderledes om franskmennene hadde våpen

Hele Europa

Etterforskningen etter det verste terrorangrepet i fransk historie strekker seg også ut over andre deler av Europa.

Tysk politi undersøker om en mann som ble arrestert i forrige uke i en bil full av våpen, hadde noe med angrepet å gjøre, og greske og serbiske myndigheter sier at et syrisk pass som ble funnet i nærheten av en angriperne ved Stade de France, tilhører en mann som ble registrert som flyktning i Hellas og Serbia i oktober.

Det er ikke klart om passet er ekte eller om det tilhørte den drepte angriperen.

Israel har tilbudt etterretningshjelp og sier de ser en sammenheng mellom angrepet i Paris, selvmordsangrepet i Beirut torsdag og ulykken med et russisk passasjerfly i Sinai. Ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) mistenkes for å stå bak alle tre.

Les også: Paris-terroristene hadde organisert seg i tre grupper

Søkelys på Belgia

Men det er særlig Belgia som er i fokus. Belgisk politi pågrep lørdag tre mistenkte i den fattige innvandrerbydelen Molenbeek i Brussel, Den belgiske statsministeren Charles Michel sier at minst av de pågrepne var i Paris kvelden før.

I tillegg forteller vitner at det ble skutt mot en av kafeene i Paris fra en bil med belgiske skilt.

Politiet har tauet inn to biler de mener ble brukt i angrepet, og i en av dem, en belgisk-registrert leiebil, ble det funnet en parkeringsbot utstedt nettopp i Molenbeek.

Les også: To flyktninger ettersøkt etter Paris-terror

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus