Meny

Noen svar, men fortsatt mange spørsmål i Paris

En soldat står vakt ved Eiffeltårnet. Landemerket er stengt på ubestemt tid. Foto: Yves Herman / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Paris forsøker å forberede seg på en ny hverdag etter terrorangrepet, letes det intenst etter svar på utallige spørsmål.

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for angrepet som kostet minst 129 mennesker livet. 352 personer er såret, 99 av dem alvorlig. Angrepene på åtte ulike steder ble iverksatt i løpet av en halvtime fredag kveld.

En av de sju døde gjerningsmennene er så langt identifisert. Det dreier seg om 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, ifølge franske medier, en småkriminell født Paris-forstaden Courcouronnes, som endte livet som kaldblodig terrorist.

Han ble identifisert ved hjelp av en avrevet fingertupp som ble funnet i det raserte konsertlokalet Bataclan.

29-åringen var en av tre angripere som sprengte seg selv etter å ha drept 89 personer på åstedet for det blodigste av fredagens angrep.

Følg situasjonen i Paris direkte her

Belgiere

Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Broren kaller angrepet for «galskap».

Identiteten til de seks andre er foreløpig ikke kjent, men to skal ha vært hjemmehørende i Belgia.

Belgisk politi pågrep lørdag tre personer i en fattig innvandrerbydel i Brussel. Minst en av dem skal ifølge den belgiske statsministeren, Charles Michel, ha oppholdt seg i Paris kvelden før.

Det er også funnet et syrisk pass fra en person født i 1990 i nærheten av en selvmordsbomber som sprengte seg selv ved Stade de France. Det er ikke fastslått om passet tilhørte den døde, men greske myndigheter har opplyst at personen som eier passet, ble registrert som asylsøker i Hellas i oktober.

Les også: Trump: – Ville vært anderledes om franskmennene hadde våpen

Falsk alarm

Mens sikkerheten skjerpes i Frankrike, ved franske bygninger i utlandet og ved en rekke andre mulige terrormål, er nervene i høyspenn.

Tungt bevæpnet politi gikk lørdag kveld til aksjon mot et hotell i sentrum av den franske hovedstaden, men denne gangen var det falsk alarm.

Fra hele kloden har sympati- og støtteerklæringer strømmet inn. I USA åpnet de demokratiske presidentkandidatene sin debatt med ett minutts stillhet. Mange av verdens mest kjente byggverk lyste opp i de franske fargene rødt, hvitt og blått mens mennesker samlet seg for å minnes dem som ble drept.

I Paris var derimot byens og landets mest kjente byggverk, Eiffeltårnet, stengt på ubestemt tid.

I Frankrike er det erklært tre dagers landesorg, og søndag kveld er det planlagt en messe til minne om ofrene i katedralen Notre-Dame.

Les også: Paris-terroristene hadde organisert seg i tre grupper

– Tre team

Samtidig begynner bildet av det som fredag kveld fremsto som et kaotisk blodbad, å bli stadig klarere. Statsadvokat François Molins sier de sju angriperne hadde delt seg i tre koordinerte grupper. De var utstyrt med bombevester og kalasjnikov automatgeværer, og strategien var like enkel som den var brutal og nådeløs. Målet var å ramme så mange ofre som mulig, ifølge Molins.

Blant de drepte er det minst 20 utlendinger, men det er ingenting som tyder på at nordmenn er rammet.

Les også: To flyktninger ettersøkt etter Paris-terror

Viker ikke

President François Hollande kaller angrepene «en krigshandling begått av en terroristhær» og lover å slå voldsomt tilbake.

– Dette er et barbarisk angrep mot republikken, vårt folk og våre verdier. Vårt svar kommer til å bli nådeløst. Stilt overfor krig må landet gå til nødvendig handling, sa Hollande lørdag uten å utdype hva han legger i dette.

Statsminister Manuel Valls sier landet vil fortsette sine flyangrep mot IS med uforminsket styrke. Samtidig sier IS at Frankrike vil være et av ekstremistenes viktigste mål, så lenge landet ikke endrer sin politikk.

– Så lenge dere fortsetter bombingen, vil dere ikke leve i fred, sier en opprører på arabisk i en video som er lagt ut på nettet.

Drepte utlendinger i Paris:

Hittil er det meldt om minst 20 utlendinger som ble drept i terrorangrepene som kostet minst 129 mennesker livet i Paris fredag.

* Algerie: Minst to drepte, en 40 år gammel mann og en 29 år gammel kvinne

* Belgia: Minst tre drepte, inkludert en person som også var fransk statsborger

* Chile: Tre drepte, en 33 år gammel mann og to kvinner på 61 og 35

* Marokko: Én drept og én såret

* Mexico: To drepte, begge med dobbelt statsborgerskap (spansk og amerikansk)

* Portugal: To drepte, inkludert en franskfødt person med dobbelt statsborgerskap

* Romania: To drepte

* Spania: Én drept

* Storbritannia: Én bekreftet drept. Utenriksdepartementet frykter ytterligere «en håndfull» britiske ofre.

* Sverige: Én drept og én såret

* Tunisia: To drepte, beskrevet som to unge søstre bosatt i Frankrike.

* USA: Én drept, en kvinnelig utvekslingsstudent som også er regnet med blant de drepte fra Mexico

Kilde: AFP, Reuters

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus