Meny

Dødstallet steget til 129 etter parisisk blodbad

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

129 personer er bekreftet drept etter terrorangrepene i Paris. 352 er såret og tilstanden er kritisk for 99 av dem, opplyser franske myndigheter

Fakta om angrepene i Paris

* Konserthuset Bataclan: minst 87 drept, 11 såret

* Stade de France: minst 3 drept, 50 såret

* Bichat: 14 drept, 20 såret

* Avenue de la République: 4 drept, 21 såret

* Charonne: 19 drept, 23 såret

* Beaumarchais: 7 såret

Kilde: Le Parisien, Ritzau

De fleste ofrerne, 89 i alt, ble drept inne i konsertlokalet Bataclan, opplyser statsadvokat François Molin.

Under en pressekonferanse lørdag kveld sa han også at tallet på døde kommer til å stige.

De sju gjerningsmennene som ble drept, er ikke med i oversikten.

I alt ble rundt 180 personer såret. Mens Reuters melder at 99 personer er kritisk såret, sier politikilder til AFP at tilstanden er alvorlig for 80 personer.

Alle angriperne som er kjent for politiet, hadde eksplosiver festet til kroppen.

Ifølge enkelte medier ble over 150 mennesker drept i angrepene, som rammet mennesker på seks ulike steder i Paris.

En kilde nær etterforskningen sier åtte militante er døde etter angrepene. Politiet tror ikke det var flere angripere, men jakten på mulig medskyldige er i gang etter de blodige angrepene mot et fotballstadion, et konsertlokale og flere steder i sentrum av den franske hovedstaden.

Angriperne slo til omtrent samtidig mot konsertlokalet Bataclan i sentrum av byen og ved stadionet Stade de France der landslaget i fotball spilte en vennskapskamp mot Tyskland. På vei til Bataclan åpnet væpnede menn ild mot flere kafeer og etterlot seg mange døde i Paris' gater.

Inne i det fullsatte konsertlokalet, som rommer opp mot 1.600 mennesker, fortsatte de å skyte med automatvåpen mot dem som var kommet for å høre Eagles of Death Metal.

Les også: Paris under angrep - mange drept

– Skulle holdt seg unna Syria

De siste opplysningene fra myndighetene i Paris er at minst 87 personer ble drept inne på Bataclan før sikkerhetsstyrkene stormet lokalet. Da sprengte gjerningsmennene seg i luften med selvmordsbelter. En av dem skal ifølge et vitne ha sagt at angrepet var president François Hollandes skyld.

– Jeg hørte tydelig en av dem si «Det er Hollandes skyld, det er deres presidents skyld, han skulle ikke ha blandet seg i Syria». De snakket også om Irak, sier et vitne.

Se Hollandes tale: – Det er grufullt

Andre vitner beskriver angrepet som et blodbad og en massakre.

– Jeg så 20 til 25 lik på gulvet, og folk var svært alvorlig såret av skuddsår, forteller Julien Pierce til radiostasjonen Europe 1. iTele melder at det var tre personer som begynte å skyte i lokalet en times tid etter at konserten med rockebandet startet.

Ifølge et vitne ropte en av angriperne «Allahu Akbar» (Gud er stor) før han begynte å skyte rett inn i folkemengden. Vitner på stedet sa at de hørte et stort smell og rundt tjue skudd da angrepet begynte.

Ifølge et musikknettsted klarte både medlemmene av Eagles of Death Metal og oppvarmingsbandet å komme seg i sikkerhet.

Les også: Franskmenn etterlyser sine kjære på sosiale medier

Mange angrep

Massakren i Le Bataclan var ett av så mange som sju forskjellige angrep i Paris fredag kveld som framstår som samordnede og velorganiserte.

Utenfor restauranten Petit Cambodge og baren Le Carillon i det ellevte arrondissement var det også en person som ropte «Allahu Akbar» før han åpnet ild med automatgevær, ifølge franske medier.

Vitner på stedet forteller at gjester, blant dem en gruppe utenlandske studenter, kastet seg under bordene da skytingen begynte, og at det lå flere døde på bakken.

Omtrent samtidig fant tre eksplosjoner sted på en bar nær Stade de France. Minst fire personer ble drept ved stadionet, i det som politiet sier var to selvmordsangrep.

Den franske avisen Figaro meldte om skyting i rue de Charenton, og på Place de la Republique skjøt en mann flere salver med automatgevær.

Les også: Obama: Avskyelig forsøk på å terrorisere

Se video: Hollande: – Kampen vil bli nådeløs

Hollande på to åsteder

Frankrikes president François Hollande var til stede på Stade de France under landskampen. Politihelikoptre sirklet rundt i lufta da han ble fraktet i sikkerhet, ifølge TV-kanalen i-Tele.

Sent på kvelden satt han i krisemøte med flere ministre, blant dem statsminister Manuel Valls og innenriksminister Bernard Cazeneuve, i et sikkert rom i innenriksdepartementet. Hollande og flere av ministrene reiste etter møtet til Bataclan.

Allerede ved midnatt opplyste Hollande at ble det erklært unntakstilstand i landet, og at grensekontrollen er skjerpet.

Politiet sperret av flere nabolag der skyteepisodene fant sted og ba folk holde seg hjemme. Stade de France ble evakuert etter at kampen var over, men mange av fotballtilskuerne slapp ikke gjennom politisperringene inn mot byens sentrum.

Les også:  Paris under angrep - mange drept

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus