– Angriperne har trolig bånd til IS eller al-Qaida

Her høres eksplosjoner inne på fotballstadion i Paris. Se video.

Det vil ikke ta lang tid før vi får vite om gjerningsmennene hadde tilknytning til ekstremistorganisasjoner som Den islamske stat, tror forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredagens angrep, i likhet med Charlie Hebdo- og København-angrepene, viser hvor vanskelig og uforutsigbart det er å vurdere trusler og mulige aksjonsformer fram i tid, sier Hemmingby til NTB.

Hendelsene viser hvor alvorlig det kan bli når en gruppe slipper under radaren – noe som i seg selv er relativt uvanlig, ifølge forskeren.

– De fanges som regel opp i tide, mens enslige aktører har i større grad klart å unngå å bli tatt før de aksjonerer, sier Hemmingby.

Les også: Rundt 128 drept i parisisk blodbad

Famler i mørket

Angrepene i Paris har trolig vært planlagt over lang tid.

– Det er et trusselbilde mot Frankrike. Men størrelsen på angrepet, det tror jeg kanskje ikke man var forberedt på, sier forsker Magnus Norell ved Utrikespolitiska Institutet til nyhetsbyrået TT.

Les også: Hollande: – IS sto bak angrepene

Danmarks tidligere PST-sjef Hans Jørgen Bonnichsen sier til nyhetsbyrået Ritzau at potensielle terrorceller i Europa og Vesten er blitt bedre til å kryptere sin kommunikasjon.

– Derfor famler de vestlige etterretningstjenester i mørket, sier han.

Les også: Hollande: – Kampen vil bli nådeløs

IS sto bak

Lørdag formiddag uttalte Frankrikes president at angrepene ble gjennomført at Den islamske stat, noe Hemmingby anså som et av de mest sannsynlige scenarioer.

– Spørsmålet er om det er tatt et strategisk valg om å initiere aksjonen sentralt, eller om det er planlagt lokalt, sier forskeren, og viser til at Frankrike har store islamistmiljøer hjemme.

– Men engasjementet Frankrike har i konfliktområder, spiller også inn. I tillegg har de vært koloniherre blant annet i Nord-Afrika, noe som også tidligere har medført negative reaksjoner, legger Hemmingby til.

Les også: Franskmenn etterlyser sine kjære på sosiale medier

Hjemkomne fremmedkrigere

Juha Saarinen ved den finske forsvarshøyskolen sier til Ritzau at det blant gjerningspersonene kan være personer som har kjempet i utlandet, for eksempel i Syria, og så returnert til Frankrike. Saarinen påpeker at det ved såpass avanserte attentater ofte foreligger støtte fra utenlandske terrorgrupper, enten i form av finansiering eller planlegging.

Hemmingby sier terrorangrepet bryter ganske tydelig med mønsteret de fem siste årene.

– Det er et klart massedødsfokus med vilkårlige ofre, og de siste fem årene har simultanangrep og selvmordsangrep vært sjeldnere enn i perioden 2005-2010, sier han.

De åtte angriperne mistet alle livet. Sju av dem sprengte seg selv.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se video: Her synger fotballtilskuerne den franske nasjonalsangen på vei ut av stadion:

Se flere videoer fra Paris her:


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus