Meny

Sverige vil gjenopprette orden ved grensene

Sverige innfører Sverige innfører grensekontroller fra og med torsdag klokken 12. På bildet ses en gruppe flyktninger som ankom Stockholm Centralsjon tidligere i høst. Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi må ha orden ved grensene og orden i mottaket av flyktninger, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven om hvorfor Sverige nå innfører grensekontroller. Tiltaket kan ha positiv effekt på Norge, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

De midlertidige grensekontrollene innføres fra og med torsdag klokken 12 og skal vare i ti dager.

– I første omgang er det trafikken over Øresundsbroen og fergetrafikken fra Danmark og Tyskland til Skåne som skal kontrolleres, opplyste innenriksminister Anders Ygeman på en pressekonferanse onsdag kveld.

– Migrationsverket er under ekstremt press, la han til.

Positiv effekt

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) mener det er svært positivt at Sverige nå innfører de midlertidige kontrollene.

– At Sverige nå innfører en viss skjerping av sin grensekontroll, kan også ha positiv effekt på asyltilstrømningen til Norge fordi personer som kommer til Sverige, enten vil måtte søke asyl der, eller bli stanset og snudd ved grensen. Det er da sannsynlig at færre får bruke Sverige som transittland til Norge, sier Anundsen til NTB.

Han sier norske myndigheter fortløpende vurderer om grensekontrollen her hjemme bør trappes opp.

– Blir oversiktlig

Den svenske regjeringen tok beslutningen etter en henvendelse fra Migrationsverket.

– Vi skal verne om asylretten og sørge for at de som kommer hit, får tak over hodet. I dag løser vi ikke oppdraget, sier Mikael Hvinlund i Migrationsverket.

Han tror grensekontroll kan gjøre situasjonen mer oversiktlig.

– Det er for eksempel mange enslige asylsøkere som forsvinner hver dag. Vi har sett barn komme til Stockholm eller Malmö uten å ha blitt tatt hånd om av oss, og det synes vi er urovekkende. Grensekontroll kan gi oss mulighet til å plukke opp disse, legger han til.

Fergekontroll

Den svenske innenriksministeren ber rederier som driver fergetrafikk til Sverige, om å innføre identitetskontroller av passasjerene. Dette skal gjøre så raskt det er praktisk mulig, men barn som reiser med foresatte som kan identifiseres kan slippe.

– Regjeringen står samlet om beslutningen, det var ingen alternativer, sa Ygeman.

– Sverige er det landet i Europa som har tatt størst ansvar under flyktningkrisen. Nå er det på tide at andre land tar ansvar, sa han.

Sverige forventer opp mot 190.000 nyankomne flyktninger bare i år.

Det er ikke klart hva som skal skje med flyktninger som eventuelt blir avvist ved grensen.

Danmark

Den danske regjeringen ser ingen grunn til å svare på Sveriges beslutning om å innføre grensekontroll, sier statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

– Vi følger dette tett. Vi har en beredskap i Danmark, så vi kan skru opp grensekontrollen, og det kan skje raskt. Spørsmålet er om det er klokt, sier han til DR.

Selv om den danske statsministeren ikke vil innføre en strengere kontroll på grensen, så gjentar han sitt løfte gitt tidligere onsdag om at asyl- og utlendingsreglene skal bli strengere.

– Mens vi forsøker å finne internasjonale løsninger, er vi nødt til å innføre noen nasjonale tiltak, sier Lars Løkke Rasmussen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus