Meny

Skyting under demonstrasjon i Kabul

Flere tusen afghanere deltok i protesten mot mangel på handling fra regjeringen etter at flere hazaraer er blitt drept og dumpet på brutalt vis av ytterliggående islamister den siste tiden. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpix Foto: Ahmad Masood / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghansk politi avfyrte varselskudd for å stanse flere tusen afghanere fra hazaraminoriteten som protesterer i Kabul med krav om rettferdighet etter brutale drap på hazaraer.

Direktebilder fra protestmarsjen i nærheten av presidentpalasset viser demonstranter som løper unna når skuddene faller. En ung kvinne blir båret bort, men det er uklart om hun er truffet av skudd. Ifølge hovedstadens politisjef er ingen blitt såret.

En rekke drap og bortføringer utført av ytterliggående islamister har det siste året skapt stor uro i Afghanistans befolkning, og spesielt i den forfulgte hazaraminoriteten. I helgen ble likene av tre kvinner, to barn og to menn som ble bortført i oktober, dumpet i provinsen Zabul.

De sju hazaraene ble ifølge lokalt politi halshogget av Taliban eller IS-tilhengere.

Les også: Taliban tok kontroll over område nord i Afghanistan

Raseri

Afghanske kvinner roper slagord mot regjeringen i Kabul onsdag mens de bærer kisten til en av de sju som på brutalt vis ble drept av væpnede menn sist uke. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpix Foto: Ahmad Masood / Reuters

Onsdag demonstrerte flere tusen afghanere i et område vest i hovedstaden Kabul der de fleste innbyggerne tilhører hazaraminoriteten. Protesten var fredelig, men mange er sinte både på Taliban og de væpnede islamistene som anklages for drapene, og på myndighetene som ikke klarte å beskytte dem.

– Den eneste måten å avverge slike forbrytelser på i framtida, er å overta alle regjeringskontorene inntil de våkner opp og tar en beslutning, sier Sayed Karim (40, blant flere tusen demonstranter som fylte hele Mazari-torget i Kabul.

Derfra marsjerte folkemengden i retning presidentpalasset i sentrum av byen. Flere bar på draperte kister med bilder av de døde.

Blant slagordene var «Taliban begår forbrytelser, og regjeringen støtter dem».

Les også: Uviss skjebne for jordskjelvofre i isolerte områder

Kunduz

President Ashraf Ghani har fordømt drapene og lovet en etterforskning. Uroen blant afghanere har økt i takt med en stadig forverret sikkerhetssituasjon siden Talibans voldsomme offensiv, som toppet seg da den viktige provinshovedstaden Kunduz ble erobret i høst.

Sivile rammes daglig av konflikten. Angrepene mot hazaraer har økt risikoen for at hat mellom folkegrupper kan forpeste klimaet ytterligere i det etnisk svært mangfoldige Afghanistan.

FNs spesialrepresentant i Afghanistan slår fast at drapene er i strid med folkeretten.

Hazaramenn på vei mot presidentpalasset i Kabul onsdag bærer kister for de sju menneskene som ble likvidert på brutalt vis av væpnede islamister. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpix Foto: Ahmad Masood / Reuters

– Disse hemningsløse drapene kan kvalifisere som krigsforbrytelser, og gjerningspersonene må holdes ansvarlig, sier Nicholas Haysom.

Les også: Økning i antall asylsøkere fra Afghanistan til Norge

Daglige drap

Drapene i provinsen Zabul sør i landet sist uke skjedde samtidig som det pågikk harde kamper mellom rivaliserende Taliban-fraksjoner og væpnede tilhengere av IS, ekstremistgruppa med base i Syria og Irak.

Demonstrantene i Kabul sier hazaraer drepes daglig på de farlige veiene mellom provinsene Ghazni, Bamyan og Wardak vest for hovedstaden, hvor Taliban kontrollerer store deler av landsbygda.

– Vi er fra dette landet. Vi er nødt til å ha de samme rettighetene som andre borgere. Hvis ikke regjeringen gir oss retten til statsborgerskap, kommer vi til å overlate dette landet til pashtunere og andre grupper, sier en demonstrant som bare oppgir at hun heter Sohaila.

Les også: Afghansk kvinne steinet for påstått utroskap

Etnisk rensing

I tillegg til Taliban, IS og regjeringen, er pashtunere også blitt gjenstand for mange hazaraers raseri. Pasjtunerne er den største etniske gruppen i Afghanistan, og også den gruppen de ytterliggående islamistene rekrutterer flest krigere og tilhengere fra.

Mens de fleste hazarer er sjiamuslimer, er de fleste øvrige afghanere, inkludert Talibans medlemmer, sunnimuslimer.

Den etniske minoriteten hazaraer har gjennom flere hundre år blitt utsatt for diskriminering, etnisk rensing og overgrep i Afghanistan. På 1990-tallet ble flere tusen hazaraer massakrert i regi av Taliban og al-Qaida.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus