Suu Kyi valgt inn i Myanmar

Aung San Suu Kyi.
Aung San Suu Kyi. Foto: Jorge Silva / Reuters

Myanmars valgkommisjon sier opposisjonsleder Aung San Suu Kyi er valgt inn i landets nasjonalforsamling. Nå vil hun snakke med presidenten og hærsjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De offisielle resultatene etter søndagens valg har latt vente på seg, men onsdag morgen ble resultatet i 62 kretser offentliggjort. En av disse var valgkretsen Kwamhu, der setet i nasjonalforsamlingen altså gikk til Suu Kyi etter at hun fikk 54.676 stemmer.

Kommisjonen opplyste ikke hvor mange stemmeberettigede det var eller hvor mange stemmer motkandidaten fra regjeringspartiet hadde fått.

Les også: Myanmars opposisjon gjorde nesten rent bord i Yangon

Invitasjon

Nå sier opposisjonslederen at hun vil snakke med president og statsminister Thein Seing og med hærsjefen i landet.

– Borgerne har uttrykt sin vilje i valget. Jeg vil gjerne invitere dere til å diskutere forsoning neste uke på et tidspunkt som passer dere, sier Suu Kyi.

Myanmar har siden 2011 vært styrt av en halv-sivil regjering etter at et halvt århundre med militærstyre tok slutt. Mange av de ledende politikerne i det militærstøttede regjeringspartiet er tidligere offiserer som har hengt bort uniformen.

Alt tyder på at Suu Kyis parti, Nasjonalligaen for demokrati (NLD), har gjort et brakvalg. Selv om grunnloven fortsatt gir militæret kontroll over hvert fjerde sete i nasjonalforsamlingen og sørger for at Suu Kyi ikke kan bli president, tyder alt på at fredsprisvinneren vil gå ut av valget som soleklar vinner.

Forventninger

Allerede natten etter valget – lenge før det fantes offisielle resultater – hintet hun om at NLD kunne få så mange som 70 prosent av plassene i Myanmars nasjonalforsamling. Samtidig mante hun sine tilhengere til å unngå å provosere motstandere som hadde tapt i landets første frie valg på 25 år.

Det eneste som ikke synes avklart er nøyaktig hvor stor valgseieren blir. Og uansett er det mye spenning knyttet til Myanmars videre vei mot demokrati og til hvordan kvinnen som er kjent som The Lady, skal leve opp til de politiske forventningene.

Les også: Suu Kyi med video-appell før valget i november

Personvernpolicy