Kripos: Nordmenn betaler for å se overgrep mot barn direkteoverført

<p>Totalt sett øker både antall bilder og videoer av overgrep mot barn. Dette skyldes at gjerningspersonene har fått mer kunnskap, bedre teknologi og raskere internett, ifølge Kripos.<br></p>
Totalt sett øker både antall bilder og videoer av overgrep mot barn. Dette skyldes at gjerningspersonene har fått mer kunnskap, bedre teknologi og raskere internett, ifølge Kripos.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Livestreaming er et nytt fenomen som nå er blitt etablert, og der ser vi et økt antall saker, både i utlandet og i Norge, opplyser Kripos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste direktesendingene av seksuelle overgrep som Kripos er kjent med, skjer i asiatiske land, men det finnes også saker der man har sett norske barn bli utsatt for overgrep i slike sendinger. Det opplyser politioverbetjent Fredrik Skoglunn ved seksjon for seksuallovbrudd hos Kripos til P4.

– Det er flere gjerningsmenn i Norge, ja. Gjerningsmennene har livestreaming både fra land utenfor Norge, ofte i Asia, og så er det også norske ofre, sier han til P4.

Totalt sett øker både antall bilder og videoer av overgrep mot barn. Dette skyldes at gjerningspersonene har fått mer kunnskap, bedre teknologi og raskere internett, forklarer Skoglunn.

Overgriperne benytter seg av det såkalte «mørke nettet», en del av internettet der de lettere kan skule seg.

Bakgrunn: Spioner, pedofile og mafia herjer fritt i hemmelige nettverk

Kripos har siden 2009 vært tilknyttet Interpols bildedatabase. I den perioden har de identifisert 250 norske barn i bilder og video, mens cirka 70 norske overgripere er identifisert og lagt til i bildedatabasen.

Skoglunn sier politiet trenger mer ressurser og bedre verktøy for å bedre arbeidet. Han understreker samtidig viktigheten av å advare barn og lære dem hvordan de skal opptre på nettet.

Kripos har de to siste årene registrert en økning i antall barn som blir utsatt for utpressing og manipuleres til å delta i seksuelle aktiviteter på internett.

VG skrev forrige måned at antall anmeldelser av såkalt grooming har økt med 83 prosent de to siste årene.

Les mer: Overgrep mot barn på nettet øker

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus