Frykt for folkemord i Burundi

Burundiske demonstranter under en protest mot landets president Pierre Nkurunziza i mai 2015.
Burundiske demonstranter under en protest mot landets president Pierre Nkurunziza i mai 2015. Foto: Dai Kurokawa / Epa

FN frykter et folkemord i Burundi og ser skremmende paralleller til det som skjedde i nabolandet Rwanda for 21 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Landet er i ferd med å havne i en voldsspiral som kan utvikle seg til grusomheter. Vi må handle før det er for sent, advarer FNs spesialutsending mot folkemord Adama Dieng.

– De siste dagers opphissende uttalelser av medlemmer av regjeringen tyder på at denne krisen, der folk blir gjort til mål på grunn av antatt politisk tilknytning, kan fort også få en etnisk dimensjon, advarer FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein

Advarer

President Paul Kagame i Burundis naboland Rwanda, der over 800.000 mennesker ble drept i løpet av noen uker i 1994, advarer også mot et nytt mulig folkemord i nabolandet.

Folkemordet i Rwanda rammet først og fremst tutsiminoriteten, og dagens Burundi har samme etniske sammensetningen som Rwanda hadde med om lag 85 prosent hutuer og 14 prosent tutsier.

Les også: Presidenten tilbake: – Det er fred i Burundi

– Kakerlakker

Minst 240 mennesker er drept og over 200.000 har flyktet til nabolandene siden Burundis president Pierre Nkurunziza i april bestemte seg for å stille til valg for en tredje periode. Han vant det omstridte valget i juli.

Sist helg innledet regjeringen i Burundi en kampanje for å «avvæpne kriminelle», som enkelte politikere har omtalt som «kakerlakker».

Presidenten i nasjonalforsamlingen, Reverien Ndikuriya, truet nylig med å «pulverisere» regimets motstandere, og mye av retorikken minner om den som utløste folkemordet i Rwanda.

Les også: Kuppmakerne i Burundi overgir seg

FN-sanksjoner

Frankrike mener Sikkerhetsrådet må true Burundis ledelse med sanksjoner for å få slutt på krigshissing og tvinge partene til forhandlingsbordet.

Frankrikes FN-ambassadør Alexis Lamek understreket mandag at landet er i ferd med å eksplodere.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er også bekymret og ba mandag Burundis sikkerhetsstyrker vise tilbakeholdenhet.

Ban viste til «urovekkende rapporter» om volden i landet, blant annet angrepet på en bar i Bujumbura som kostet ni mennesker livet søndag, blant dem en FN-ansatt.

Les også: Jubel i gatene etter kuppforsøk i Burundi

– Ikke i brann

Tankesmia International Crisis Group (ICG) er også dypt bekymret over utviklingen og advarer i en fersk rapport mot at Burundi står på randen av full borgerkrig.

Burundis utenriksminister Alain Aime Nyamitwe deler ikke omverdenens bekymring og sier at regimet er i dialog med opposisjonen.

– Burundi står ikke i brann, sa han mandag.

Nyamitwe erkjenner at volden er urovekkende, men mener at regimet ikke kan lastes for dette.

– Enkelte kriminelle forsøker å vinne verdens oppmerksomhet, men vi er i ferd med å tøyle dem inn, sa han.

Les også: Burundis hær erklærer seg nøytral

Personvernpolicy