Global oppvarming truer flere av verdens største byer

Stigende havnivå vil true flere store kystbyer, som Mumbai i India.
Stigende havnivå vil true flere store kystbyer, som Mumbai i India. Foto: Shailesh Andrade / Reuters

Store deler av Shanghai, Mumbai og New York kan ligge under vann selv om den globale oppvarmingen begrenses til to grader, varsler forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En temperaturøkning på to grader vil føre til at landområder hvor det bor til sammen 280 millioner mennesker havner under vann, mens en økning på 4 grader vil oversvømme områder der det bor over 600 millioner mennesker, ifølge en studie som er lagt fram i forkant av klimatoppmøtet i Paris.

– To graders oppvarming vil medføre en langvarig og eksistensiell trussel mot mange kystbyer og -regioner, sier Ben Strauss. Han er en av hovedforfatterne bak studien og sitter i ledelsen i den amerikanske forskningsgruppen Climate Central.

Les også: Klimaendringer kan påvirke nordmenns ferievaner i fremtiden

Langt tidsperspektiv

Forskerne mener en stigning i havnivået som tilsvarer de nevnte temperaturøkningen kan skje i løpet av to hundre år, men at det trolig vil ta mange århundrer, kanskje så mye som 2.000 år.

Å nå det såkalte togradersmålet, altså å hindre at temperaturen på kloden stiger mer enn to grader, er hovedmålet for klimakonferansen som starter i den franske hovedstaden i slutten av måneden. Men selv om de målene som er meldt inn til konferansen nås – og det er forbehold knyttet til mange av dem – advarer FN og sier at vi er på vei mot en temperaturøkning på tre grader.

Ny rapport: Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

Verst for Asia

Strauss og hans kolleger har brukt samme metode i sin globale modell som nylig ble brukt i en studie som så på de mulige effektene av stigende havnivå i USA. Den konkluderte med at både Miami og New Orleans ville havne under vann.

Et scenario der temperaturen stiger med fire grader vil ifølge studien ramme Kina hardest. I dag bor rundt 145 millioner av landets innbyggere i områder som vil bli oversvømte dersom havnivået stiger så tilsvarende en slik temperaturøkning. Fire av de ti gigantbyene som vil bli rammet ligger i Kina, men også India, Vietnam og Bangladesh vil ligge dårlig an. 75 prosent av dem som bor i områder som ikke lenger vil være fast grunn, bor i Asia.

Les også: Oljegigant etterforskes for løgn om klimaendringer

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy