Klimaendringer kan gjøre 100 millioner flere fattige

Global oppvarming og klimaendringer kan blant annet føre til tørke. For mange av verdens fattige kan det bety en svært vanskelig situasjon. Her foto av tørr jord ved Campus del Rio i Spania. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Global oppvarming og klimaendringer kan blant annet føre til tørke. For mange av verdens fattige kan det bety en svært vanskelig situasjon. Her foto av tørr jord ved Campus del Rio i Spania. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Global oppvarming kan komme til å føre ytterligere 100 millioner mennesker ut i dyp fattigdom innen 2030, advarer Verdensbanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få uker før klimatoppmøtet i Paris slår Verdensbanken alarm om klimafattigdom i en rapport der den skjeve byrden av klimaendringene fremheves.

Dersom tiltak ikke innføres for å ruste verdens fattige mot ekstremvær, stigende hav og alvorlig tørke, blir FNs mål om å utrydde fattigdom umulig.

Verdens fattigste er smertelig uforberedt på å håndtere konsekvensene av global oppvarming, som allerede forpurrer kampen mot fattigdom, påpeker Verdensbanken.

– Klimaendringer rammer de fattigste hardest, og vår utfordring nå er å beskytte titalls millioner mennesker fra ekstrem fattigdom på grunn av et endret klima, sier Verdensbankens president Jim Yong Kim.

Les også: Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

702 millioner

Verdensbanken anslår at over 100 millioner flere mennesker befinne seg i ekstrem fattigdom på grunn av klimaendringene innen 2030. Det tallet kommer på toppen av 900 millioner som anslås å ville leve i ekstrem fattigdom dersom utviklingen går sakte. I dag lever 702 millioner mennesker i fattigdom, ifølge Verdensbankens beregninger.

– De fattige er mer sårbare for klimarelaterte rystelser enn mer velstående folk fordi de er mer utsatt, har mer å tape relativt sett, og mangler finanssystemer og sosiale sikkerhetsnett som kunne ha gjort dem bedre forberedt og bedre rustet til å håndtere dem, heter det i rapporten som ble offentliggjort søndag.

Verdens fattige er allerede rammet av den globale oppvarmingen, som har forårsaket ødelagte eller reduserte avlinger, flom, hetebølger, tørke og økt spredning av sykdommer som malaria.

Les også: Nye arter kommer med varme havstrømmer

Nullutslipp

Utslippsreduserende tiltak vil ha liten effekt på klimaet frem mot 2030, påpeker Verdensbanken. Det gjør det desto viktigere å forberede lokalsamfunnene og ruste dem for fremtidens kriser. Bedre sosiale sikkerhetsnett og allmenn helsehjelp, samt målrettet utbedring av flomvern og varslingssystemer er helt nødvendig for å minke skadene de neste 15 årene, heter det i rapporten.

Etter 2030 vil verdens evne til å håndtere fortsatt global oppvarming begrenses, advarer Verdensbanken. Umiddelbare tiltak for å redusere verdens klimautslipp til null er helt avgjørende dersom langtidsvirkningene på fattigdom skal unngås.

Les også: Klimasakens far vil vitne mot Norge

Personvernpolicy