Meny

Erna Solberg: – Jordan må få mer støtte

Sjef for Flyktninghjelpen Jan Egeland tok imot statsminister Erna Solberg da hun besøkte flyktningleiren Zaatari i Jordan. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte søndag den gigantiske Zaatari-leiren i Jordan. Der fikk hun høre om flyktninger som er i ferd med å miste framtidshåpet.

Det er nødvendig å øke pengestøtten for å kunne finansiere utdanning, opplæring og aktiviteter for flyktningene, mener Solberg.

– Signalene jeg får, er at dette er ganske kritisk med tanke på bevegelse av folk, sier hun til NTB.

– Når framtidshåpet blir borte, reiser de mest ressurssterke videre, mens de mest sårbare blir igjen. Nabolandene stiller mye opp, og vi er nødt til å gi mye mer til både mat og utdanning, sier Solberg.

Hun peker på at Norge er blant landene som gir aller mest til Syrias naboland, og sier at andre land nå må bidra mer.

– Derfor har vi tatt initiativ til en giverlandskonferanse. Mange land ser nok nå sammenhengen mellom det trykket de opplever, og det som skjer her.

Det bor i dag rundt 80.000 flyktninger i Zaatari-leiren, som ligger bare 15 kilometer fra grensa til Syria.

Tre år på flukt fra krigens mareritt: – Hvis det er mulig, vil jeg dra hjem til Aleppo

Katastrofal feilsatsing

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland var med på besøket søndag. Han mener det har vært satset altfor lite på å utdanne flyktningene og gi dem framtidsutsikter. Han peker på at bare 40 prosent av nødhjelpsbehovet er dekket.

– Det har fra første dag vært en katastrofal feilsatsing. Man har kun gitt nødhjelpsmidler, og ingen ting til at folk får seg utdannelse, sier Egeland til NTB.

– Vi prøver nå desperat å forberede folk her på arbeid og en framtid og en retur til Syria en dag, men ressursene er altfor små til dette, sier han.

Konsekvensene er at mange gir opp håpet.

– Spesielt gjelder det dem som bor utenfor leirene, sier Egeland.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen

Må få verdig liv

Etyemezian Hovig, UNHCRs leirleder i Zaatari, bekrefter at mange flyktninger de siste månedene har begynt å reise hjem igjen til Syria eller videre til Europa fordi framtidsutsiktene er så dårlige.

– Vi må støtte jordanske institusjoner, blant andre utdanningsinstitusjonene, slik at flyktninger får flere muligheter, sier han.

Det største problemet er mangel på framtidsutsikter for syriske flyktninger.

– De må få støtte til å leve verdige liv. På grunn av mangel på mat og framtidsutsikter, forlater nå mange flyktninger Jordan. Dette er en utvikling vi har sett de siste tre månedene. Mange selger land i Syria for å få penger til å reise, særlig gjelder dette unge menn, bekrefter Hovig.

Jordan må støttes slik at de fortsatt kan håndtere alle flyktningene, understreker han.

Les også:

Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

Hollande: – Syria--krisen kan utarte til total krig

Erna Solberg: – Kommunene kan gå i overskudd på flyktninger

Flyktningkrisen i Europa:

* Så langt i år har over 773.000 flyktninger og migranter krysset Middelhavet til Europa, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM)

* Over 3.420 mennesker har omkommet eller forsvunnet i forsøket

* Det store flertallet har ankommet Hellas (over 627.000) og Italia (over 141.000).

* I oktober alene krysset hele 218.000 mennesker Middelhavet, alle utenom 8.000 ankom Hellas. De aller fleste kom fra Syria, Irak og Afghanistan.

* Antallet som krysset Middelhavet i hele 2014, var 219.000.

(Kilder: IOM, UNHCR, NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus