Meny

Egypt: Støy i siste sekund på opptak fra styrtet fly

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det høres støy i siste sekund på opptaket fra cockpiten i det russiske flyet som styrtet på Sinaihalvøya sist uke, bekrefter en egyptisk etterforskningsleder.

Eksperter jobber imidlertid fortsatt med å samle inn informasjon om flystyrten, og det er for tidlig å konkludere, sa lederen for den tekniske etterforskningen, Ayman al-Muqaddam, på en pressekonferanse i Kairo lørdag.

– De første observasjonene tillater ikke at vi kan fastslå årsaken til at flyet gikk i oppløsning, sa Muqaddam.

Se hele pressekonferansen fra lørdag ettermiddag nederst i saken

– Støy ble hørt i siste sekund av opptaket i taleregistratoren, sa han og la til at en analyse av opptaket skal gjøres for å fastslå årsaken til denne støyen.

Han gjorde det klart at etterforskerne vurderer alle mulige scenarioer, og han sa at etterforskerne ikke har konkrete bevis for at andre lands etterretningstjenesters mistanke om en bombe kan bekreftes.

Les også: Kilde sier eks­plo­sjon høres på opptak fra Sinai-flyet

Mistanke om bombe

Både amerikanske, britiske og franske myndigheter har sagt at flystyrten, som krevde 224 menneskeliv, kan ha vært forårsaket av en bombe på flyet. De baserer seg både på prat som er fanget opp på sosiale medier, og lyden på taleregistratoren.

En fransk kilde som står etterforskningen nær, sa fredag rett ut at det ble hørt en eksplosjon mot slutten av taleregistratorens opptak.

Russiske etterforskere har vært tilbakeholdende med å si noe om årsaken, men at de fredag stanset russiske flygninger til Sharm el-Sheikh, viser at de også tar mistanken om en bombe på alvor.

Les også: Britisk charterfly styrte unna rakett over Egypt

Turister i villrede

En rekke andre flyselskaper har avlyst sine flygninger til Sharm el-Sheikh så lenge årsaken til ulykken ikke er funnet, mens titusener av turister, de fleste fra Russland, men også mange britiske, er på feriestedet og nå ikke vet hvordan de skal komme hjem.

Lørdag besluttet russiske myndigheter å sende 44 fly til Egypt for å hente hjem noen av de nesten 80.000 russiske turistene som er i Sharm el-Sheikh og Hurghada. Russiske myndigheter understreker imidlertid at det ikke er planer om å evakuere alle.

En rekke britiske fly ble også sendt til regionen for å begynne å hente hjem rundt 20.000 britiske turister som befinner seg i Egypt.

De første flyene tok av fredag fra Sharm el-Sheikh, men passasjerene fikk bare ta med seg håndbagasje og fikk ikke lov å sjekke inn annen bagasje. Den skal ettersendes med andre fly. Flere tomme fly står klar på Kypros for å bidra.

Les også: Kaotisk for turister på vei hjem fra Egypt

Rammer turismen

Flyulykken og nye reiseråd fra flere land som advarer mot reiser til Egypt, kan bli et hardt slag for turistindustrien, som står for 14 prosent av Egypts valutainntekter.

Også Norge oppdaterte sine reiseråd og fraråder nå alle ikke-nødvendige reiser til Sharm el-Sheikh, ikke bare til resten av Sinai-halvøya som tidligere.

Ferien til rundt 170 nordmenn kanselleres som følge av det nye reiserådet. Nordmennene som oppholder seg på feriestedet, blir fløyet hjem søndag.

– Dette er en situasjon vi har fulgt tett. Det kommer stadig frem opplysninger knyttet til luftfartssikkerheten. På bakgrunn av dette har vi valgt å endre reiserådet til det blir mer klarhet om dette, sier pressekontakt i UD Kristin Enstad til NTB.

Hun understreker at reiserådet skyldes bekymring for flysikkerheten, ikke opphold i Sharm el-Sheikh i seg selv, som fortsatt anses som trygt.

Les også: Egypt tilbakeviser dårlig flysikkerhet

Nøler i det lengste

Egyptiske myndigheter nøler i det lengste med å godta teorien om et terrorangrep, og lørdag klagde utenriksminister Sameh Shoukry over at de ikke har fått se etterretningen som antyder at flystyrten i Sinai skyldtes en bombe.

– Vi forventet at den tekniske informasjonen som var tilgjengelig, ville bli gitt til oss i stedet for å bli kringkastet i mediene på denne måten, sier Shoukry og la til at det blir feil å spekulere om årsaken til flystyrten.

Les også: SAS innstiller flygning til Egypt

Se hele pressekonferansen her:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus