Ny brann i planlagt flyktningmottak i Sverige

Ingen personer ble skadd i brannen i en planlagt flyktningbolig utenfor Floda i Lerum kommune i Sverige natt til lørdag. Brannmannskapene ble varslet om hendelsen i 10-tiden lørdag formiddag.
Ingen personer ble skadd i brannen i en planlagt flyktningbolig utenfor Floda i Lerum kommune i Sverige natt til lørdag. Brannmannskapene ble varslet om hendelsen i 10-tiden lørdag formiddag. Foto: Björn Larsson Rosvall/tt / NTB scanpix

En bygning som skulle brukes som asylmottak, brant tidlig lørdag morgen ned i Floda øst for Göteborg i Sverige. Politiet mistenker at brannen er påsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen personer befant seg i bygningen da brannen startet, opplyser det svenske Migrationsverket.

– Inntil videre er brannårsaken uklar, men det er mistanke om at den kan være påsatt, sier pressetalsperson Jenny Widén ved politiet i Västra Götaland.

Da brannmannskapene kom til stedet, hadde flere av husene tatt fyr, mens ett av hus var nedbrent. Politiet etterforsker foreløpig saken som mulig mordbrann, men ingen var lørdag ettermiddag pågrepet i saken.

Brannmannskapene ble først varslet om brannen like før klokka ti lørdag formiddag, skriver Göteborgs-Posten. Migrasjonsverkets pressevakt bekrefter at bygningen som brant, skulle brukes som bolig for asylsøkere.

Det dreier seg om gamle trehus som tidligere er blitt brukt av speidere utenfor Floda i Lerum kommune i Västra Götaland, ifølge Aftonbladet.

Nazipropaganda

Natt til lørdag ble også en bolig for enslige asylbarn i Tranås utsatt for hærverk. Vindusruter skal ha blitt knust, og bygningen tilgriset med nazipropaganda, skriver Expressen. Vitner varslet politiet, som fant en mann i 20-årene i nærheten av asylmottaket. Mannen er ikke pågrepet, men han er anmeldt for hærverk og hatkriminalitet.

Det har i høst vært en rekke ildspåsettelser av asylmottak eller bygninger som skulle brukes til å huse flyktninger i Sverige. Migrationsverket besluttet derfor for noen uker siden å holde hemmelig hvilke bygninger som huser asylsøkere.

– Det er utrolig trist at dette skal måtte skje, vi er avhengige av disse boligene ettersom det er så mange mennesker som kommer til Sverige, sier Johanna Uhr i Migrationsverket til Aftonbladet om brannen i Floda.

Les også: Erna Solberg: Vi trenger ikke frykte asylbranner i Norge

Boligkrise

Over 20 asylmottak og midlertidige boliger for asylsøkere har gått opp flammer i Sverige i år, og mange av brannene har ifølge svensk politi vært påsatt.

Samtidig har svenske myndigheter varslet om en akutt mangel på boliger for asylsøkere, mens tallet på nye asylsøkere er oppe i rundt 9.000 i uka.

Krisen er så alvorlig at den svenske migrasjonsministeren Morgan Johansson tidligere denne uka slo fast at Sverige ikke lenger kan garantere husly til alle flyktningene som kommer til landet.

Svenske myndigheter anslår at totalt mellom 140.000 og 190.000 vil ha søkt asyl i Sverige innen året er omme, en femdel av dem enslige mindreårige. Neste år lyder det foreløpige anslaget på inntil 170.000.

Til sammenligning lyder det norske anslaget på 33.000 asylsøkere i år.

Les også: Forsikringsselskaper sier opp avtaler etter asylbranner

Personvernpolicy