Britisk charterfly styrte unna rakett over Egypt

Et egyptisk militærhelikopter flyr over vraket av det russiske flyet som styrtet på Sinai-halvøya forrige helg.
Et egyptisk militærhelikopter flyr over vraket av det russiske flyet som styrtet på Sinai-halvøya forrige helg. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Et britisk charterfly var kun 300 meter unna en rakett like før det skulle lande i Sharm el-Sheikh i Egypt for to måneder siden, skriver den engelske avisen Daily Mail.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avisen fikk piloten øye på raketten og klarte å styre unna. Flyet hadde 189 personer om bord og var på vei fra Stansted-flyplassen utenfor London til det egyptiske feriestedet.

Flyet fra Thomson Airways landet trygt på Sharm el-Sheikh-flyplassen. Passasjerene, som var på vei til ferie i Egypt, fikk aldri vite at det var sekunder fra en katastrofe, skriver Daily Mail.

Siste: UD fraråder alle reiser til Sinaihalvøya

Bekrefter neste-ulykke

Det britiske samferdselsdepartementet bekrefter at nestenulykken fant sted 23. august, men at raketten var en del av en egyptisk øvelse og ikke var noe forsøk på å skyte ned det britiske flyet, skriver avisen The Guardian.

– Styrmannen satt ved spakene, men piloten var i cockpiten og så raketten komme mot flyet. Han ga ordre om at flyet skulle svinge til venstre for å unngå raketten som da bare var 1.000 fot, cirka 300 meter borte, sier en kilde i samferdselsdepartementet til Daily Mail.

Les også: Kilde sier eksplosjon høres på opptak fra Sinai-flyet

Britiske samferdselsmyndigheter gransket hendelsen og konkluderte med at det ikke var grunn til bekymring, og at det var trygt å fortsette å fly til Sharm el-Sheikh.

Fredag kveld kom det fram at data fra de svarte boksene om bord på det russiske flyet som styrtet for en uke siden, tyder på at det ble utsatt for et angrep. Flyet, som tok av fra Sharm el-Sheikh lørdag morgen for en uke siden, styrtet bare 23 minutter etter avgang. Alle de 224 om bord omkom.

Les også: Kaotisk for turister på vei hjem fra Egypt etter flystyrten

Danskene fraråder

Det danske utenriksdepartementet frarådet fredag kveld alle reiser til Sharm el-Sheikh som ikke er strengt nødvendige.

Ole Egberg Mikkelsen i dansk UD sier det er ny informasjon som ligger bak oppdateringen av reiserådet. Han opplyser at det er risikoen ved å fly til Sharm som ansees som økt.

– Sikkerhetssituasjonen i selve byen er ikke endret, så derfor evakuerer vi ikke danskene som allerede er der, sier Mikkelsen.

Direktør Henrik Specht, som leder turoperatørenes forening i Danmark, opplyser at alle planlagte charterturer til området lørdag er avlyst.

Norske myndigheter hadde lørdag morgen ikke endret sitt reiseråd for Egypt. Norsk UD fraråder alle reiser til Sinai, med unntak av Sharm el-Sheikh. Norske myndigheter fraråder også reiser til det øvrige Egypt som ikke er strengt nødvendige, med unntak av Kairo og Alexandria og strekningen mellom disse byene, turistområdene på vestsiden av Rødehavet (inkludert Hurghada) og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel samt reiser mellom disse delene av Nildalen og turiststeder ved rødehavskysten.

Les også: Egypt tilbakeviser dårlig flysikkerhet

Flystyrten i Egypt:

* Et charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt lørdag 31. oktober.

* Flyet styrtet 23 minutter etter avgang fra feriestedet Sharm el-Sheikh og skulle til St. Petersburg i Russland.

* Det var 217 passasjerer og et mannskap på sju om bord. 221 var russere og tre ukrainere. Alle omkom.

* Airbus A321-200-maskinen var eid av Kogalymavia, men ble operert av det russiske selskapet Metrojet.

* Flyet gikk i oppløsning mens det fortsatt var i lufta, ifølge russiske luftfartsmyndigheter.

* Både USA og Storbritannia mener at en bombe kan være årsaken til styrten, og at ekstremistgruppa IS kan ha stått bak.

* Egypt og Russland har advart mot å trekke forhastede slutninger.

Personvernpolicy