USA: IS sto trolig bak russisk flystyrt i Egypt

Det russiske flyet kan ha styrtet som følge av en bombe utplassert av IS, antyder amerikanske etterretningskilder. Foto: Stringer (Reuters / NTB scanpix)
Det russiske flyet kan ha styrtet som følge av en bombe utplassert av IS, antyder amerikanske etterretningskilder. Foto: Stringer (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En bombe om bord var trolig årsak til at det russiske passasjerflyet styrtet på Sinai-halvøya, og det er sannsynlig at Den islamske staten (IS) sto bak, mener amerikansk etterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flystyrten i Egypt:

  • Et charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt lørdag morgen.
  • Flyet styrtet 23 minutter etter avgang fra feriestedet Sharm el-Sheikh og skulle til St. Petersburg i Russland.
  • Det var 217 passasjerer og et mannskap på syv om bord. 221 var russere og tre ukrainere. Alle omkom.
  • Airbus A321-200-maskinen var eid av Kogalymavia, men ble operert av det russiske selskapet Metrojet.
  • Flyet gikk i oppløsning mens det fortsatt var i luften, ifølge russiske luftfartsmyndigheter.
  • Både USA og Storbritannia antydet onsdag at en bombe kan være årsaken til styrten, og at ekstremistgruppen IS kan ha stått bak.

– Mye tyder på at eksplosiver ble plassert i bagasje eller et eller annet sted om bord på flyet, sier en kilde med nært kjennskap til informasjon fra amerikansk etterretning til CNN.

Vedkommende sier det mest sannsynlige er at IS eller en gruppe tilknyttet IS plantet en bombe om bord på flyet, men understreker at det ikke foreligger noen formell konklusjon fra amerikansk etterretning.

Bakgrunn: Storbritannia frykter at russisk fly var terrormål

Terrorfrykt

Storbritannias regjering frykter også at det var en bombe eller andre former for eksplosiver som forårsaket flystyrten.

– Mens etterforskningen pågår, kan vi ikke slå fast hvorfor det russiske flyet styrtet. Men etter hvert som mer informasjon legges frem, er vi i økende grad bekymret over at flyet kan ha styrtet som følge av eksplosiver, opplyser en talsmann for statsminister David Cameron i en uttalelse som regjeringen publiserte onsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Cameron sitter på informasjon som andre ennå ikke har tilgang til, vites ikke, men han snakket tirsdag med sin egyptiske kollega, president Abdul Fattah al-Sisi, via telefon. Sisi avviste tidligere tirsdag at flyet var blitt skutt ned av militante opprørere. Torsdag drar Sisi til London for å møte Cameron.

Les også: – Motoren på ulykkesflyet i Egypt eksploderte

To teorier

Storbritannia deltar ikke i etterforskningen, men regjeringen i London valgte onsdag ettermiddag å sende eksperter til flyplassen i feriebyen Sharm el-Sheikh for å undersøke alle flygninger som skal til Storbritannia. Tiltaket er begrenset til å gjelde kun for avganger som skulle ha gått onsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egyptiske kilder med kjennskap til etterforskningen opplyser at det nå ser mer ut som om flyet styrtet som følge av en eksplosjon om bord. Men det er umulig å si om det kan skyldes drivstoff eller en bombe, ifølge kilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske etterforskere anser også dette som de to mest nærliggende teoriene.

– Enten var det en teknisk feil, eller så var noe plassert om bord, sier en russisk luftfartskilde.

Les også: Russiske og egyptiske etterforskere gransker flyulykken

Svarte bokser

Russiske eksperter jobber nå sammen med egyptiske eksperter med å analysere de to svarte boksene med ferdsskriveren og taleregistratoren fra ulykkesflyet.

– Flyet kunne ikke bare brekke opp i biter i luften, og det er heller ingen tegn på at det ble truffet av en rakett, sier en annen kilde i det russiske luftfartsmiljøet.

Etterforskere har nå hentet ut og fått bekreftet innhold på ferdsskriveren fra det styrtede russiske flyet i Egypt. Men taleregistratoren er imidlertid delvis ødelagt, og det vil ta derfor lengre tid å gjenopprette dataene som ligger der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere onsdag skrev det tyske nettstedet Focus.de at det ifølge Egypts havarikommisjon tyder på at flyet styrtet på grunn av en eksplosjon i en motor. Men det er uklart hvorfor motoren i så fall skal ha eksplodert.

Ferdsskriveren og taleregistratoren, populært kalt svarte bokser selv om de er oransje, kan gi svar på hvorfor flyet styrtet.

Alle de 224 menneskene om bord, mesteparten russiske turister, omkom da flyet fra det russiske selskapet Metrojet styrtet på Sinai-halvøya lørdag. Flyet var på vei fra Sharm el-Sheik til St. Petersburg.

Les også: Flyselskaper stopper flygninger over Sinai