Storbritannia frykter at russisk fly var terrormål

Britiske eksperter mener en bombe eller andre eksplosiver kan være årsak til den russiske flystyrten på Sinai-halvøya i helgen. Foto: Den russiske flyhavarikommisjonen (NTB scanpix)
Britiske eksperter mener en bombe eller andre eksplosiver kan være årsak til den russiske flystyrten på Sinai-halvøya i helgen. Foto: Den russiske flyhavarikommisjonen (NTB scanpix) Foto: -
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias regjering frykter at en bombe eller eksplosiver forårsaket flystyrten på Sinai-halvøya i forrige uke da 224 mennesker mistet livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til at det russiske passasjerflyet styrtet, er ennå ikke kjent. Det har blitt lansert flere teorier som omfatter alt fra terrorangrep til dårlig vedlikehold. En eksplosjon kan også ha blitt forårsaket som følge av problemer tilknyttet drivstofftankene. Men Storbritannias regjering holder en knapp på at flystyrten var iscenesatt av mennesker.

– Mens etterforskningen pågår, kan vi ikke slå fast hvorfor det russiske flyet styrtet. Men etter hvert som mer informasjon legges fram, er vi i økende grad bekymret over at flyet kan ha styrtet som følge av eksplosiver, opplyser en talsmann for statsminister David Cameron i en uttalelse som regjeringen publiserte onsdag ettermiddag.

Bakgrunn: – Motoren på ulykkesflyet i Egypt eksploderte

Møter Sisi

Om Cameron sitter på informasjon som andre ennå ikke har tilgang til, vites ikke, men han snakket tirsdag med sin egyptiske kollega, president Abdul Fattah al-Sisi, via telefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sisi avviste tidligere tirsdag at flyet var blitt skutt ned av militante opprørere.

Torsdag drar Sisi til London for å møte Cameron.

Les også: Satellittbilder avviser rakett mot russisk fly

To teorier

Storbritannia deltar ikke i etterforskningen, men regjeringen i London valgte onsdag ettermiddag å sende eksperter til flyplassen i feriebyen Sharm el-Sheikh for å undersøke alle flygninger som skal til Storbritannia. Tiltaket er begrenset til å gjelde kun for avganger som skulle ha gått onsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egyptiske kilder med kjennskap til etterforskningen opplyser at det nå ser mer ut som om flyet styrtet som følge av en eksplosjon om bord. Men det er umulig å si om det kan skyldes drivstoff eller en bombe, ifølge kilden.

Russiske etterforskere anser også dette som de to mest nærliggende teoriene.

– Enten var det en teknisk feil, eller så var noe plassert om bord, sier en russisk luftfartskilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svarte bokser

Russiske eksperter jobber nå sammen med egyptiske eksperter med å analysere de to svarte boksene med ferdsskriveren og taleregistratoren fra ulykkesflyet.

– Flyet kunne ikke bare brekke opp i biter i luften, og det er heller ingen tegn på at det ble truffet av en rakett, sier en annen kilde i det russiske luftfartsmiljøet.

Etterforskere har nå hentet ut og fått bekreftet innhold på ferdsskriveren fra det styrtede russiske flyet i Egypt. Men taleregistratoren er imidlertid delvis ødelagt, og det vil ta derfor lengre tid å gjenopprette dataen som ligger der.

Tidligere onsdag skrev det tyske nettstedet Focus.de at det ifølge Egypts havarikommisjon tyder på at flyet styrtet på grunn av en eksplosjon i en motor. Men det er uklart hvorfor motoren i så fall skal ha eksplodert.

Ferdsskriveren og taleregistratoren, populært kalt svarte bokser selv om de er oransje, kan gi svar på hvorfor flyet styrtet.

Alle de 224 menneskene om bord, mesteparten russiske turister, omkom da flyet fra det russiske selskapet Metrojet styrtet på Sinai-halvøya lørdag. Flyet var på vei fra Sharm el-Sheik til St. Petersburg.

Les også: – Flyet ble utsatt for en «ekstern handling»